Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Η τρόικα δεν θα τινάξει τίποτα στον αέρα

Καθησυχαστικός ο Βενιζέλος μετά το ραντεβού με Σαμαρά στο Μαξίμου. «Θα έχουμε τελειώσει ως τις 18 Δεκεμβρίου», υποστήριξε για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Δεν υπάρχει «plan Β», τόνισε. Αύριο κατατίθεται και η ρύθμιση για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Βενιζέλος: Η τρόικα δεν θα τινάξει τίποτα στον αέρα

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και την ενημέρωση που τους παρείχε ο υπουργός Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

«Τάχιστα θα έρθει η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο. Και όταν λέω τάχιστα, το εννοώ» ανέφερε ο Ευ.Βενιζέλος.

Παράλληλα σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την τρόικα και ούτε θα τιναχθεί τίποτα στον αέρα, η αξιολόγηση προχωρά κανονικά «δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι και προσεκτικοί. Η αξιολόγηση, η λεγόμενη αναθεώρηση του προγράμματος, το review που γίνεται, θα ολοκληρωθεί κανονικά. Μέχρι 18 Δεκεμβρίου, που είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τελευταίο της χρονιάς, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, οι επαφές, οι διαπραγματεύσεις ως προς το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στις ισχύουσες αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «Ξέρουμε τι είδους διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει και την κάνουμε, ώστε να ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να διαμορφώσουμε την περίοδο μετά το πρόγραμμα, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα, αλλά με την σιγουριά που προσφέρει η συμμετοχή μας στους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς».

Ο ίδιος ανέφερε πως «οι Έλληνες πολίτες νομίζω ότι καταλαβαίνουν και κάτι ακόμη: ότι δεν υπάρχει η άνεση και το περιθώριο σε κανέναν να λέει ανεύθυνα ψέματα. Άρα, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να συσπειρωθούμε στην προσπάθεια αυτή, να έχουμε τη σταθερότητα, την ενότητα, την συναίνεση και την υπευθυνότητα που απαιτείται, γιατί πραγματικά μέχρι το τέλος της χρονιάς και σίγουρα μέχρι το Φεβρουάριο που θα έχουμε τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση μέσα στην οποία κινούμαστε ως χώρα. Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι, πάρα πολύ προσεκτικοί, πάρα πολύ υπεύθυνοι. Και βεβαίως δεν υπάρχει σχέδιο Β. Ποτέ δεν υπήρχε και απεδείχθη και τώρα ότι όποιος σκέπτεται με όρους σχεδίου Β παίζει με τη φωτιά», υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε επίσης «πως αν είχαμε στη χώρα μας σοβαρότητα, εάν είχαμε συναίνεση, εάν όλοι στρατευόμασταν σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και να αλλάξουμε σελίδα, θα είχαμε πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα. Δυστυχώς δεν έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Αυτό μας δυσκολεύει. Τώρα, εάν δεν υπάρχει συναίνεση κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα δίλλημα. Ένα δίλλημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Εάν αποδέχεται και στηρίζει την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθεί μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο.

Λοιπόν, εδώ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διαφυγής. 'Η θα πορευθούμε ενωμένοι εθνικά, υπεύθυνοι και συμπαγείς ή θα μπούμε σε αυτό το βασανιστικό δίλλημα για το οποίο έχει πια υποχρέωση να απαντήσει ο κάθε πολίτης».

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα έρθει στη Βουλή σε λίγες ώρες.

Για το ίδιο θέμα πηγές του υπουργείου οικονομικών διευκρίνιζαν ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης (κατά 30%) θα κατατεθεί αύριο Πέμπτη. 

Οι ρυθμίσεις για τις δόσεις

Το βασικό περίγραμμα της ρύθμισης περιέγραψε νωρίτερα ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα FM". Οπως δήλωσε ο υπουργός: «οι διατάξεις θα συμπεριλαμβάνουν ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά: 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω και θα υπάρξει εκεί μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και μια γενναία, προς τα κάτω, προσαρμογή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις ή προστίμων. Ταυτόχρονα, θα έχουμε και μια γενναία μείωση επιτοκίου.

Η κυβέρνηση προχωράει γιατί πιστεύει ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα και να εξυπηρετήσουμε, να ανακουφίσουμε τον κόσμο, τις επιχειρήσεις και αυτό θα γίνει τώρα».

«Θέλω μόνο να κάνω μία έκκληση»,συνέχισε ο υπουργός. «Επειδή θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις αυτό το μήνα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου. Όλες οι υποχρεώσεις όλων, για να μπουν στη ρύθμιση. Γι’ αυτό όσοι νομίζουν σήμερα ότι δεν πληρώνουν για να μπουν στη ρύθμιση, θα πρέπει να ξέρουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Οκτώβρη για να πάρουν το πράσινο φως και να μπουν στη ρύθμιση. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το ακούσουν ηχηρά όλοι, για να είναι εμπρόθεσμοι στο τέλος του μήνα στην καταβολή των υποχρεώσεών τους».

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αναμένεται ότι θα καλύψει τις οφειλές μέχρι και το Σεπτέμβριο και, όπως συμβαίνει με τις έως τώρα ρυθμίσεις του Εργασίας για να μετέχει κάποιος θα πρέπει να καλύπτει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ρύθμιση μπαίνει «κόφτης» για όσους χρωστούν περισσότερα από 1 - 1,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα δοθεί κίνητρο έξτρα έκπτωσης 10%-20% σε όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να μην την εγκαταλείψουν για περισσότερες δόσεις. Το σχέδιο προβλέπει μείωση των ετήσιων προσαυξήσεων για όσους μπουν στη ρύθμιση από το 8,76% που ισχύει σήμερα στο 4,5% αλλά και απλές διαδικασίες ένταξης.


Real.gr ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ από realmedialive

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v