Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία-Ταμεία

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η νέα ρύθμιση οφειλών. Τι θα ισχύσει για όσους ενταχθούν στο νέο καθεστώς. Ποιο μπόνους παίρνουν όσοι επιλέξουν το υφιστάμενο πλαίσιο. Πεντάμηνο «παράθυρο» για ένταξη. Tα στοιχεία του ΟΑΕΕ που «τρόμαξαν» την κυβέρνηση.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία-Ταμεία

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται στη Βουλή η διάταξη με τη νέα ρύθμιση χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία μαζί με τη ρύθμιση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%.

Η νέα ρύθμιση (για εφορίες-ταμεία) προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ και έως 72 δόσεις για χρέη πάνω από 15.000 ευρώ, καθώς και σημαντικές μειώσεις στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα.

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες αναμένεται να κατατεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πιθανότατα μετά την ανακοίνωση του stress test των τραπεζών. Σύμφωνα δε, με όλες τις ενδείξεις, θα κουμπώνει με τη ρύθμιση για τα χρέη προς το δημόσιο, όπως άλλωστε έχει ζητήσει και η τρόικα.

Η διάταξη για τα χρέη προς τις εφορίες και τα ταμεία θα προβλέπει έως και 100 δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο στο 4,56% από 8,05% που ισχύει σήμερα, και θα αφορά αρχική οφειλή έως και 1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα ισχύσουν σημαντικές εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Η έκπτωση στις προσαυξήσεις θα αγγίζει το 100% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης του χρέους, και θα κλιμακώνεται ως εξής:

- 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
- 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
- 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
- 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
- 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
- 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
- 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις

Οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση έως το τέλος Μαρτίου 2015 και να δίνουν ακόμη και 50 ευρώ το μήνα, ως κατώτερο ποσό δόσης. Θα ενταχθούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της απλοποίησης των διαδικασιών δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών. Εκτός ρύθμισης θα βρίσκονται όσοι σε διάστημα 12 μηνών δεν καταβάλουν δύο δόσεις, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το πρώτο 6μηνο οι δόσεις θα πληρώνονται κανονικά.

Μπόνους στους συνεπείς

Για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση, προβλέπεται υπολογισμός της αρχικής οφειλής με τις νέες μειωμένες προσαυξήσεις, συν επιπλέον μπόνους -20%. Παράλληλα, το μειωμένο επιτόκιο θα ισχύσει για τα έτη από 1η Ιανουαρίου 2013.

Αντίστοιχη εύνοια, με μειωμένο επιτόκιο από την 1η/1/2013 και μετά, θα υπάρξει και για όσους ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση, εφόσον ήταν συνεπείς και είχαν ενταχθεί και στις παλαιές ρυθμίσεις.

Τα στοιχεία που τρόμαξαν την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επισπεύδει την κατάθεση καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι παύει να πληρώνει τις δόσεις του ένας στους δύο οφειλέτες του ΟΑΕΕ, ενώ μαζικές είναι κι οι... εκροές οφειλετών τις τελευταίες εβδομάδες. Τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΕ για τις ρυθμίσεις χρεών αφορούν μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή 17 Οκτωβρίου και δείχνουν ότι κάθε εβδομάδα που περνούσε χωρίς η κυβέρνηση να καταθέτει την πολυδιαφημισμένη και πολυαναμενόμενη ρύθμιση των περισσότερων δόσεων, των μικρότερων προστίμων και του μειωμένου επιτοκίου, χάθηκαν εκατοντάδες οφειλέτες και εκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η περίπτωση του ΟΑΕΕ, δε, είναι χαρακτηριστική, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για το ταμείο που αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας. Οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές, τα χρέη γιγαντώνονται, ενώ ακόμη κι αυτοί που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση βρίσκονται εκτός, μη μπορώντας να εξυπηρετήσουν τη δόση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΕ, του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών, για κάθε έναν που ρυθμίζει τα χρέη του, άλλος ένας αποχωρεί, χάνοντας τη ρύθμιση.

Συνολικά, από την έναρξη της ρύθμισης, τον Ιούλιο του 2013, στις δόσεις της Νέας Αρχής είχαν ενταχθεί συνολικές οφειλές ύψους 347,5 εκατ. ευρώ. Από αυτές, στις 17 Οκτωβρίου 2014 εξυπηρετούνταν συνολικά, οφειλές 147,5 εκατ. ευρώ. Ενεργοί οφειλέτες έχουν παραμείνει 22.896, ενώ εκτός ρύθμισης έχουν βρεθεί 20.415.

Σχεδόν ένας στους δύο οφειλέτες που μπήκαν στη ρύθμιση, δηλαδή, σταμάτησε να πληρώνει. Τα ίδια και χειρότερα δείχνουν τα στοιχεία της Πάγιας Ρύθμισης των 12 δόσεων. Για συνολική οφειλή 198,9 εκατ. ευρώ, μόλις 21.648 οφειλέτες πληρώνουν, ενώ άλλοι 14.549 έχουν σταματήσει. Έτσι, η ενεργή οφειλή είναι μόλις 72,6 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 80,44 εκατ. ευρώ έχουν βγει εκτός ρύθμισης.

Η πορεία των εκροών είναι άκρως ανησυχηγική. Από την αρχή του 2014 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση της Νέας Αρχής 11.451 οφειλέτες, ενώ τέσσερις εβδομάδες μετά, στις 17 Οκτωβρίου, είχαν απομείνει ενεργοί οι 10.837. Συνολικά, μέσα στο 2014 έχουν αποχωρήσει 5.355 οφειλέτες, με συνολικά χρέη 50,1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην Πάγια Ρύθμιση έχουν απομείνει 16.003 οφειλέτες από 17.345 στις 26 Σεπτεμβρίου. Συνολικά, εντός του τρέχοντος έτους έχουν αποχωρήσει αδυνατώντας να πληρώσουν τις δόσεις τους, 14.549 οφειλέτες, με χρέη 80,4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v