Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στην επίθεση μετά τα «καλά» stress test

Κάτω του 1 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες. Ανοίγει ο δρόμος για επιθετικές κινήσεις. Έρχονται ΑΜΚ ή CoCos για εξόφληση κρατικής βοήθειας. Το «κουμάντο» της ΕΤΕ με τη Finansbank και η προεργασία της Eurobank. Τι σχεδιάζουν Πειραιώς και Alpha.

Τράπεζες: Στην επίθεση μετά τα «καλά» stress test

Σε φουλ επίθεση αναμένεται να επιδοθεί το επόμενο διάστημα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο περνά με άνεση -ακόμη και στις περιπτώσεις όπου χρειασθούν κεφάλαια- τον κάβο των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μολονότι οι τραπεζίτες γνωρίζουν από εχθές το βράδυ τον ακριβή λογαριασμό, τηρούν σιγήν ιχθύος προκειμένου να είναι ευθυγραμμισμένοι με τη ρήτρα εμπιστευτικότητας, την οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι, παραπέμπουν στην Κυριακή οπότε και θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι κινήσεις της επόμενης ημέρας, οι οποίες δεν είναι ίδιες για όλους, είναι ήδη έτοιμες και «πάνε τον κλάδο ένα βήμα μπροστά» ανεξάρτητα από τα stress tests.

Eστιάζουν όχι μόνο στην κάλυψη οποιωνδήποτε κεφαλαιακών αναγκών προκύψουν, αλλά και στη σταδιακή αποδέσμευση από την κρατική βοήθεια που έλαβαν τα τελευταία χρόνια μέσω έκδοσης Cocos (μετατρέψιμων ομολογιών)». Όσο για τον συνολικό λογαριασμό και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, φαίνεται, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, πως δεν ξεπερνά αθροιστικά το 1 δισ. ευρώ.

Αυξήσεις κεφαλαίου και έκδοση CoCos

Τα όπλα, τα οποία αναμένεται να ρίξουν στη μάχη της επόμενης ημέρας αφενός κλείνοντας τα μέτωπα του παρελθόντος και αφετέρου ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για το τραπεζικό σύστημα, είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μητρικής ή θυγατρικών, όπου χρειασθεί, αλλά και η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), με στόχο σημαντικό μέρος των κεφαλαίων να χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση προνομιούχων μετοχών.

Το πλεονέκτημα για την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών έγκειται στο γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζεται η μετοχική παρουσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ουδείς θα μπορέσει να επιτεθεί πολιτικά στο Δημόσιο για ενδεχόμενο dilution του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, όμως, μειονέκτημα για την έκδοση Cocos είναι το υψηλό κόστος που τα συνοδεύει, εμπόδιο που ξεπερνιέται από τη στιγμή που θα καλυφθούν από τους υφιστάμενους κύριους μετόχους των τραπεζών.

Τι σχεδιάζουν

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας φέρεται, με βάση πηγές, να καλύπτει και με την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests, ενώ μειώνει στο ελάχιστο τον λογαριασμό του δυσμενούς σεναρίου.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του stress tests, η Εθνική φτιάχνει τον κουμπαρά της επόμενης ημέρας μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank η οποία έχει στόχο τη διάθεση του 20% της θυγατρικής. Κίνηση η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί τον Ιανουάριο, το αργότερο τον Φεβρουάριο, του 2015 και αναμένεται να ενισχύσει τον όμιλο με κεφάλαια 650-750 εκατ. ευρώ.

Έτοιμη να οδηγήσει τις εξελίξεις είναι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Eurobank για την οποία ο λογαριασμός εκτιμάται ότι ακόμη και με βάση το δυσμενές σενάριο θα κινηθεί σε απολύτως διαχειρίσιμα επίπεδα -  κι εφόσον χρειαστεί θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους βασικούς μετόχους καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση. Εξάλλου, η τράπεζα έχει έτοιμα σχέδια και για μία σειρά κινήσεις σε θυγατρικές της με στόχο την περαιτέρω θωράκισή της σε επίπεδο τόσο κεφαλαίων όσο και ρευστότητας.

Με άνεση φαίνεται ότι περνούν τον κάβο των stress tests οι όμιλοι της Τράπεζας Πειραιώς  και της Alpha Bank. Στην περίπτωση της Πειραιώς το στίγμα δόθηκε τις προηγούμενες μέρες όταν η τράπεζα δεν… βιάστηκε να ορίσει γενική συνέλευση των μετόχων της με στόχο την έγκριση του αναβαλλόμενου. Παράγοντες της αγοράς ερμήνευσαν την κίνηση αυτή ως προάγγελο των μηδενικών κεφαλαιακών αναγκών.
Όσο για τον όμιλο της Alpha Bank οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι μηδενικές, τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο.

Το χρονοδιάγραμμα

Από χθες το βράδυ μέχρι την Κυριακή οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν στην ΕΚΤ τυχόν αντιρρήσεις για τα αποτελέσματα που έχουν οι διοικήσεις στα χέρια τους. Την Κυριακή το μεσημέρι στις 13.00 η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση των stress tests για τα 128 ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. Μετά θα γίνουν ανακοινώσεις από τις ελληνικές τράπεζες για το πώς καλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες. Η ΕΚΤ δίνει χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων στις τράπεζες για να ολοκληρώσουν και να υποβάλουν τα capital plans. Οι όποιες κινήσεις πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v