Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παζάρι Σαμαρά στις Βρυξέλλες για την προληπτική γραμμή

Το πλαίσιο της επόμενης ημέρας που διεκδικεί η ελληνική πλευρά. Ο ρόλος των stress tests και οι προσδοκίες του Μαξίμου. Η «συνετή έξοδος στην κανονικότητα», ο Γιούνκερ και η Μέρκελ. Το ορόσημο της 18ης Δεκεμβρίου και οι σκέψεις για ενημέρωση της Βουλής.

Παζάρι Σαμαρά στις Βρυξέλλες για την προληπτική γραμμή

Με δεδομένη πλέον την αποδοχή από την κυβέρνηση της προληπτικής γραμμής στήριξης, το επόμενο στάδιο είναι η μορφή που θα έχει αυτή και οι όροι που θα τη συνοδεύουν. Ήδη, στις Βρυξέλλες φέρεται να έχει ξεκινήσει η σχετική διαπραγμάτευση, η οποία πάντως θα λάβει σαφώς πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μετά την ανακοίνωση των stress tests των τραπεζών την Κυριακή, παρότι ήδη οι ανάγκες είναι εις γνώση των τραπεζών.

Το θέμα ετέθη και στη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και φαίνεται πως δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσει η συζήτηση.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι ποια μορφή θα έχει αυτή η προληπτική γραμμή στήριξης. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, αυτή τη στιγμή οι «ευρωπαϊκές» επιλογές είναι δυο: η light μορφή της προληπτικής γραμμής δανειοδότησης, την Precautionary Condition Credit Line (PCCL), η οποία δεν συνοδεύεται από σκληρή παρεμβατική εποπτεία, αλλά απαιτεί ισχυρά δημοσιονομικά στοιχεία, και η Enhanced Condition Credit Line (ECCL), όπου επιτρέπεται η προληπτική παρέμβαση με διορθωτικά μέτρα όταν κριθεί απαραίτητο από την Ε.Ε.

Η Αθήνα έχει θέσει και εναλλακτικά σενάρια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η προληπτική γραμμή στήριξης θα μπορούσε να έχει... υβριδικά χαρακτηριστικά και να χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του ελέγχου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η γραμμή αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ενεργοποιείται μόνο αν οι αγορές κλείσουν, χωρίς ευθύνη της χώρας. Η διάρκεια ζωής της, βάσει του σχεδιαζόμενου πλαισίου, θα είναι ένα έτος, με μία αξιολόγηση ανά εξάμηνο, δηλαδή συνολικά θα γίνουν δύο αξιολογήσεις.

Βασική δέσμευση της χώρας μας, κατά τους ίδιους κύκλους, θα είναι, είτε χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα είτε όχι, να μην παράγουμε νέα ελλείμματα, να τηρούμε τους στόχους στα πλεονάσματα και να συνεχίσουμε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιδιωχθεί να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου, όπως προβλέπει το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Συνετή έξοδος

«Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του προγράμματος, μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς εισερχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, στέλνοντας για μία ακόμη φορά το αισιόδοξο μήνυμα ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης και σταθεροποίησης».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος του προηγούμενου διαστήματος, με το χρόνο να πιέζει έντονα. Σταθερή στη μέχρι τώρα γραμμή, η Αθήνα επιμένει πως δεν θα τεθούν πρόσθετα μέτρα και ότι η τρόικα θα συμφωνήσει, αλλά και θα συμβάλει στην επίτευξη του ελληνικού σχεδίου. Ο πρωθυπουργός αναζητά τη λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ώστε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία. Δεν αποκλείεται μάλιστα σήμερα, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, να έχει τετ α τετ και με την Άγκελα Μέρκελ, καθώς και με άλλους ομολόγους του, για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις και να ζητήσει τη στήριξή τους.

Όσο για τη στάση του εντός των τειχών, ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις (τις οποίες δεν αποκλείεται να κάνει δεκτές) για να ενημερώσει στις επόμενες μέρες τη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση για το σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v