Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορκίδης: «Φιλί ζωής» στις επιχειρήσεις η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Εξαιρετικά περιοριστικό θεωρεί ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τον όρο ότι για να μπορέσει κάποιος να κάνει αίτηση ένταξης στη ρύθμιση και να επωφεληθεί θα πρέπει να μην έχει εκκρεμότητες τον Οκτώβριο σε εφορία και ταμεία.

Κορκίδης: «Φιλί ζωής» στις επιχειρήσεις η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Αρκετά θετικά σημεία αλλά και αρκετούς αστερίσκους «βλέπει» στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης. Όπως εξηγεί, το κυριότερο θετικό σημείο είναι ότι εξασφαλίζει την επιβίωση των επιχειρήσεων, με την χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής, την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων κ.ά.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά περιοριστικός ο όρος να μην έχει κάποιος εκκρεμότητες τον Οκτώβριο σε εφορία και ταμεία ώστε να μπορέσει να κάνει αίτηση ένταξης στη ρύθμιση.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ δήλωσε σχετικά: «Αφού πέρασε από... σαράντα κύματα, μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, τρόικας και Μεγάρου Μαξίμου, η πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών σε εφορίες, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία, κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με αρκετά θετικά σημεία και εξίσου αρκετούς αστερίσκους. Το κυριότερο θετικό σημείο, είναι ότι η εν λόγω ρύθμιση πρόκειται να δώσει το "φιλί της ζωής" σε όσους από εμάς επλήγησαν σφόδρα από την κρίση, καθώς εξασφαλίζει την επιβίωση των επιχειρήσεων, με την χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής, την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων κ.ά.

Ωστόσο, εξαιρετικά περιοριστικός είναι ο όρος ότι για να μπορέσει κάποιος να κάνει αίτηση και να επωφεληθεί θα πρέπει να μην έχει εκκρεμότητες τον Οκτώβριο σε εφορία και ταμεία, ενώ η ψαλίδα μεταξύ οφειλών 15.000 ευρώ και 1 εκ. ευρώ είναι πολύ μεγάλη και ίσως θα πρέπει να υπάρξει μια δικαιότερη διαβάθμιση. Ακόμη, η αγορά ζητά την επίσπευση των διαδικασιών και για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Ολοκληρώνοντας, όσον αφορά στο Ν/Σ για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα», τα βασικότερα πλεονεκτήματα, οι ευεργετικές επιδράσεις των οποίων θα γίνουν άμεσα αντιληπτές από την εγχώρια και διεθνή επιχειρηματικότητα, συνοψίζονται στη διευκόλυνση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης των χονδρικών και λιανικών πωλήσεων και στη συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του κόστους συναλλαγών».

Όπως σημειώνει το ΕΒΕΠ, η πολυσυζητημένη ρύθμιση οφειλών σε εφορίες, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία κατατέθηκε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στη Βουλή, με πρόβλεψη άμεσης εφαρμογής, δηλαδή από το Νοέμβριο, ενώ αυτή που θα αφορά στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα ακολουθήσει πιθανόν την άλλη εβδομάδα.

Η εν λόγω ρύθμιση θα προβλέπει γενναίο κούρεμα στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτήν ακόμη και οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση υπαγωγής είναι να έχουν καλυφθεί όλες οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του τρέχοντος μήνα Οκτωβρίου (ΕΝ.Φ.Ι.Α., Φ.Π.Α. κ.ο.κ.). Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα θα προβλέπει η ρύθμιση:

- Οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ ρυθμίζονται σε έως 100 μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό της δόσης να καθορίζεται στα 50 ευρώ. Για την παροχή των 100 δόσεων θα πρέπει να καλύπτονται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα εισοδηματικά.

- Σε 72 δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές από 15.001, έως 1 εκατ. ευρώ.

- Πάνω από αυτό το όριο δεν θα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης.

- Εκτός της νέας ρύθμισης μένουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

- Το επιτόκιο που θα χρεώνει το δημόσιο μειώνεται από 8,76% σε 4,56%.

- Οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται από 20% έως 100%. Αναδρομικό «κούρεμα» προσαυξήσεων μέχρι 30%.

- Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα προβλέπονται απλούστερες διαδικασίες, ενώ κατ' εξαίρεση τα ευεργετήματα της ρύθμισης δεν χάνονται στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι 2 δόσεις κατ' έτος ή μία δόση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες. Στη συνέχεια όμως, θα πρέπει να την καταβάλλει με μηνιαία προσαύξηση 2%.

- Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση δεν θα υπάρχει κίνδυνος κατασχέσεων, πλειστηριασμών ή παρακρατήσεων χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Οι εκπτώσεις των προσαυξήσεων για όσους ενταχθούν στην ρύθμιση των 72 δόσεων (15.000 € - 1 εκατ. €), έχουν ως εξής: -100% για εφάπαξ καταβολή, -90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις, -80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις, -70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις, -60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις, -50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις, -30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις και -20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις.

Επίσης, σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε, την περασμένη Τρίτη στο opengov.gr, το Σχέδιο Νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις», η οποία θα διαρκέσει, έως την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το ΕΒΕΠ, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, μεταξύ άλλων: καθορίζεται ένα ενιαίο πλέγμα λογιστικών κανόνων για όλες τις νομικές μορφές επιχειρήσεων, με πρόβλεψη ωστόσο για βαθμιαία μείωση του διοικητικού κόστους των υποχρεώσεων αναλόγως του μεγέθους τους, ρυθμίζεται το ζήτημα της τεκμηρίωσης της διακίνησης των αποθεμάτων, θεσπίζονται δικλείδες αυτόματης συσχέτισης των συναλλαγών της επιχείρησης, αναγνωρίζεται το τιμολόγιο ως το βασικό παραστατικό για τις πάσης φύσεως πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.

Ακόμα, διευρύνεται ο χρόνος έκδοσης του τιμολογίου πώλησης, ενώ επεκτείνεται η δυνατότητα έκδοσής του προς το δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. εντός του έτους στο οποίο οριστικοποιείται η συναλλαγή και διατηρείται η χρήση ταμειακής μηχανής ή φορολογικού μηχανισμού για πωλήσεις λιανικής, με δυνατότητα απαλλαγής ορισμένων κατηγοριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v