Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοστούμι €89 εκατ. μας στέλνουν οι Βρυξέλλες

Η αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ οδηγεί σε επανεκτιμήσεις των συνεισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ο λογαριασμός για Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Βρετανία, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία έχουν παχυλές επιστροφές.

Κοστούμι €89 εκατ. μας στέλνουν οι Βρυξέλλες

Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει επιπλέον 89,4 εκατ. ευρώ ως συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των αναθεωρημένων εκτιμήσεων για την οικονομική της ανάπτυξη.

Η είδηση αποκαλύπτεται από τους Financial Times που δημοσιεύουν και το σχετικό έγγραφο των Βρυξελλών προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξηγούν ότι πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, βάσει της οποίας προσαρμόζονται οι συνεισφορές των κρατών-μελών ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφουν» σχολιάζουν οι Financial Times.

Η καταβολή αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει την 1η Δεκεμβρίου, αν και το σχετικό έγγραφο επισημαίνει πως δεν πρόκειται για τα τελικά στοιχεία.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που καλείται να πληρώσει. Για την Ιταλία, ο λογαριασμός αγγίζει τα 340 εκατ. για την Κύπρο τα 42,4 εκατ.  για την Ολλανδία τα 642 εκατ., ενώ το μεγαλύτερο μέρος αντιστοιχεί στη Βρετανία, η οποία καλείται να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό 2,1 δισ. ευρώ. Το θέμα έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στη Βρετανία με ισχυρές πιέσεις στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν πως έτσι το Λονδίνο απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε  ότι η χώρα του δεν πρόκειται να καταβάλει το πρόσθετο ποσό των 2,1 δισεκ. ευρώ που ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και πρόσθεσε πως θεωρεί το αίτημα αυτό «εντελώς απαράδεκτο». «Δεν είναι αποδεκτό, είναι φρικτή συμπεριφορά», δήλωσε ο εμφανώς εξοργισμένος Κάμερον μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. «Δεν θα πληρώσω αυτόν τον λογαριασμό την 1η Δεκεμβρίου. Εάν ο κόσμος νομίζει ότι θα το κάνω, θα δει. Δεν πρόκειται να συμβεί», πρόσθεσε.

Στον αντίποδα, για τη Γαλλία προβλέπεται επιστροφή 1,01 δισ. ευρώ και για τη Γερμανία 779 εκατ. ευρώ.

** Δείτε στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό το ευρωπαϊκό έγγραφο προς τα κράτη-μέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v