Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Θα εισπράξουμε πάνω από 1,5 δισ. από τη ρύθμιση

Μόλις 124 εκατ. ευρώ προσέφερε η παλαιά ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, παραδέχθηκε ο Χρ. Σταϊκούρας. Εκτίμησε ότι με τη νέα θα εισπραχθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το 2018». Ελεγχοι για όσους δεν ενταχθούν.

Σταϊκούρας: Θα εισπράξουμε πάνω από 1,5 δισ. από τη ρύθμιση

Την αποτυχία της προηγούμενης ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη περιέγραψε εύγλωττα ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή. Όπως είπε «με τον Ν. 4152/2013 δόθηκε η δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν το «παλαιό χρέος», δηλαδή αυτό που είχε δημιουργηθεί μέχρι 31.12.2012, σε 48 δόσεις, με επιτόκιο 8,75% και με την παροχή εκ μέρους των οφειλετών εγγυήσεων ή εμπράγματων εξασφαλίσεων. 

Η αλήθεια είναι ότι κατά το χρόνο σχεδιασμού της ρύθμισης (Μάρτιος-Απρίλιος 2013) είχε εκτιμηθεί ότι, από το σύνολο των, τότε, περίπου 60,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών του «παλαιού χρέους», θα μπορούσε να εισπραχθεί ένα ποσό ύψους 2,7 δισ. ευρώ περίπου την περίοδο 2013-2017. Το 2013 εισπράχτηκαν τελικά περίπου 124 εκατ. ευρώ έναντι του «παλαιού χρέους» με τη συμμετοχή 89.779 οφειλετών».

Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρά η νέα ρύθμιση με πολύ περισσότερες δόσεις και λιγότερες «προϋποθέσεις». 

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα η ρύθμιση καλύπτει το 99,7% των οφειλετών. «Από το συνδυασμό της νέας ρύθμισης και των στοχευμένων παρεμβάσεων για την είσπραξη ποσών από τους μεγαλοοφειλέτες, που μπορούν, αλλά μέχρι σήμερα απέφευγαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εκτιμάται, ρεαλιστικά και συντηρητικά, ότι θα εισπραχθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το 2018», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ποσό πολλαπλάσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με την Τρόικα και είχε συμπεριληφθεί στο ΜΠΔΣ 2015-2018.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «όσο συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο θα διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Θα επαναλάβω, και επιβεβαιώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ότι η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξή μας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v