Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Με σύνεση και ασφάλεια η επιστροφή στην «κανονικότητα»

Διαπραγματευόμαστε εξοδο από το Μνημόνιο με «σύνεση» και «ασφάλεια» δηλώνει ο πρωθυπουργός. Συζητάμε με όλους, τίποτα δεν έχει κλείσει. «Θα τελειώσουμε την αξιολόγηση το Δεκέμβρη», υποστηρίζει. «Θέλω συναίνεση», το σχόλιο για την αντιπολίτευση. Σημαντικές οι αποφάσεις για Κύπρο.

Σαμαράς: Με σύνεση και ασφάλεια η επιστροφή στην «κανονικότητα»

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση με τους δανειστές για το πώς θα προχωρήσει σε ασφάλεια και με σύνεση στην επόμενη μέρα. Αυτή η προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί με ασφάλεια». 

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την εικόνα ο Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι επαφές είναι συνεχείς. «Συζητήσεις γίνονται συνεχώς. Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση. Είδα τον Μάριο Ντράγκι, τον γάλλο, τον γερμανό, τον Ισπανό πρόεδρο. Είναι λάθος αυτό να αποτελεί αφετηρία για εξαγωγή συμπερασμάτων. Είναι μια ενωμένη Ευρώπη και είναι θεμιτό να υπάρχει αυτή η επαφή».
Όλα αυτά είναι ένα πλαίσιο συζήτησης. Δεν έχει γίνει κανενός είδους κατάληξη της διαπραγμάτευσης, σημείωσε. Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα πρέπει να τελειώσει μέχρι το Δεκέμβριο και θα τελειώσει μέχρι το Δεκέμβριο».

Ο Αντώνης Σαμαράς απέδωσε την ανάγκη να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης στο διεθνές περιβάλλον και τη μεγάλη αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας. «Όταν λέω ότι πρέπει να προχωρήσουμε με ασφάλεια και σύνεση εννοώ ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μια σειρά από δεδομένα. Το γεγονός ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη δεν είναι αυτή που αναμένονταν και το γεγονός ότι υπάρχει παγκόσμια ανασφάλεια σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη ασφάλειας στα πρώτα βήματα στη μετά Μνημόνιο εποχή. Θα προχωρήσουμε μπροστά αλλά εγώ πρέπει να εξασφαλίσω ότι δεν θα συμβεί κάτι που θα μας γυρίσει πίσω».

Θέλω συναίνεση αλλά…

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και το εάν θα πρέπει να δεσμευτεί στη συμφωνία που θα υπάρξει. «Όσο πιο ενωμένοι είμαστε σε αυτή την προσπάθεια να βγούμε από αυτό το τούνελ επιτέλους, τώρα που είμαστε στο τέλος, τώρα που το φως είναι ξεκάθαρο, τώρα που είναι βέβαιη αυτή η εξέλιξη, τώρα που δεχόμαστε τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων για την επίτευξη των στόχων θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό όχι επιβράβευση, αλλά μία ελάχιστη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε: «Αντί αυτού βλέπω μία απόλυτη άρνηση και το μόνο που μπορεί κανείς να κάνει είναι να αποκρυπτογραφεί τις αρνήσεις της κάθε συνιστώσας». «Αυτό δεν επιτρέπει να υπάρχει η εικόνα προς τα έξω, προς τους εταίρους και τις αγορές, ότι η Ελλάδα είνα μια γροθιά». Καλώ τους πάντες στη διαδικασία συναίνεσης. Από εκεί και πέρα «όπως στρώσει θα κοιμηθεί». 

Η Κύπρος και η Ενέργεια

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σημείωσε ότι οι ηγέτες έλαβαν σημαντικές αποφάσεις για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και έχει στόχο να αξιοποιήσει τα δικά της κοιτάσματα, είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι μια εθνική προσπάθεια που βρίσκει όλο και περισσότερη στήριξη στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός, που εκπροσώπησε και τη Λευκωσία σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής εξαιτίας ασθένειας του προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα των Ευρωπαίων ηγετών για την τουρκική προκλητικότητα. «Στη συζήτηση που έγινε και πέρασε στα αποτελέσματα υπάρχει μία πολύ σημαντική απόφαση με την οποία η Ευρώπη καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Και υπενθυμίζει ότι κάθε υποψήφια χώρα προς ένταξη- άρα και η Τουρκία- είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη της ένωσης άρα και την Κύπρο. Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή και δυναμώνει την εθνική στρατηγική μας» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Ντ. Κάμερον για το θέμα της Κύπρου.

 


Real.gr Σαμαράς Ενότητα by realmedialive

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v