Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση – πακέτο ως το Δεκέμβριο ψάχνει η κυβέρνηση

Οι προσπάθειες του Μαξίμου για ταυτόχρονη συμφωνία για προληπτική γραμμή στήριξης και χρέος. Οι συζητήσεις με την τρόικα και η πολιτική διαπραγμάτευση. Τα σκληρά διλήμματα, το κάλεσμα Σαμαρά για συναίνεση και τα σενάρια για αίτημα «δέσμευσης» ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντά η αντιπολίτευση.

Λύση – πακέτο ως το Δεκέμβριο ψάχνει η κυβέρνηση

Στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο την περασμένη Τετάρτη, πέρα των ζητημάτων των ληξιπρόθεσμων χρεών, των κόκκινων δανείων και των άλλων επιμέρους οικονομικών εκκρεμοτήτων, επιβεβαιώθηκαν οι στόχοι και η στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη κρίσιμη περίοδο σε εξωτερικό και εσωτερικό μέτωπο.

Ίσως είναι από τους λίγους –αν όχι ο μοναδικός- τρόπους αναστροφής του δυσμενούς κλίματος, συμφώνησαν πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ήδη, με τις επαφές του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες το προηγούμενο διήμερο, η συγκεκριμένη τακτική άρχισε να ξεδιπλώνεται.

Σύμφωνα με αυτήν, θα επιδιωχθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η προώθηση μιας λύσης – πακέτου που θα περιλαμβάνει από τη μία την προληπτική γραμμή στήριξης, η οποία θα διαδεχθεί τα σημερινά προγράμματα και από την άλλη την ταυτόχρονη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι, εφόσον το συγκεκριμένο πλάνο τηρηθεί, στη συνέχεια να το παρουσιάσουν προς όλους, πολίτες, κόμματα και βουλευτές, θέτοντας τον καθένα προ των ευθυνών του.

Το δίλημμα που θα τεθεί τότε θα είναι σκληρό και απόλυτο: Συνέχεια της σταθερής πορείας εξόδου από την κρίση, χωρίς «μνημόνια», καλύτερες προοπτικές αποπληρωμής του χρέους ή επιστροφή στην αβεβαιότητα και το άγνωστο, όπως τα εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το συγκεκριμένο δίλημμα θα απευθυνθεί κατ' αρχήν στους 300 βουλευτές, ενόψει και της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το αποτέλεσμα της οποίας στη συγκυβέρνηση εξακολουθούν να δηλώνουν αισιόδοξοι. Αν πάραυτα, σε αυτή τελικά δεν εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι 180 βουλευτές, το δίλημμα θα μεταφερθεί στους ψηφοφόρους που θα κληθούν να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση μέσα στην άνοιξη.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς ήδη έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, τη συζήτηση πάνω σε αυτό το σχέδιο, με χρονικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου. Προχθές στο τετ α τετ με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και χθες με τον Μάριο Ντράγκι και αρκετούς ευρωπαίους ομολόγους του, εξήγησε τις σκέψεις του για τα επόμενα βήματα της χώρας μας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση με τους δανειστές για το πώς θα προχωρήσει σε ασφάλεια και με σύνεση στην επόμενη μέρα. Αυτή η προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί με ασφάλεια», δήλωσε κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, ο οποίος όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης εξάντλησε τη ρητορική του στο διεθνές υφεσιακό περιβάλλον και τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ

Τη στιγμή, εξάλλου, που υπάρχει φημολογία ότι οι δανειστές θα ζητήσουν τη δέσμευση – συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο της επόμενης μέρας, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε χθες κάλεσμα προς όλους –συμπεριλαμβάνοντας και την αξιωματική αντιπολίτευση- να συναινέσουν στην κοινή προσπάθεια: «όσο πιο ενωμένοι είμαστε σε αυτή την προσπάθεια να βγούμε από αυτό το τούνελ επιτέλους, τώρα που είμαστε στο τέλος, τώρα που το φως είναι ξεκάθαρο, τώρα που είναι βέβαιη αυτή η εξέλιξη, τώρα που δεχόμαστε τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων για την επίτευξη των στόχων θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό όχι επιβράβευση, αλλά μία ελάχιστη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε, αφήνοντας πάντως και πάλι αιχμές για την «απόλυτη άρνηση» και τις «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στην απέναντι πλευρά.

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν δείχνει πάντως να αλλάζει στάση και εμμένει σε αυτό που είπε ο ίδιος από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης: «Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία για το χρέος δεν έχει τη δική μας συναίνεση δε θα γίνει αποδεκτή... Σε καμιά συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονίου, εμείς δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, η Κουμουνδούρου εξ αρχής έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και για την προληπτική γραμμή στήριξης, την οποία χαρακτηρίζει «ένα νέο μνημόνιο με άλλο όνομα».

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου για τη Σύνοδο Κορυφής, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ήταν άλλη μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό ώστε να εγγυηθεί ότι η χώρα θα μείνει δεσμευμένη στους δανειστές», τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να ζητούν τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχιση του εγκλήματος, επειδή οι ίδιοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας».

Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων

Για το χρέος στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η αισιοδοξία ότι «θα υπάρξει 'κούρεμα' της πραγματικής αξίας του χρέους και όχι της ονομαστικής του», ωστόσο αυτή τη στιγμή, όπως λένε, το βάρος πρέπει να ριχθεί στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Είναι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή των επόμενων βημάτων του κυβερνητικού σχεδίου, με αρκετά μάλιστα να είναι τα ανοιχτά μέτωπα.

Η εντολή του πρωθυπουργού στους εμπλεκόμενους υπουργούς είναι να τακτοποιήσουν άμεσα τις όποιες εκκρεμότητες, προκειμένου οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών που αναμένονται στην Αθήνα το Νοέμβριο (μετά και την αυριανή ανακοίνωση των stress test των τραπεζών), να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν. Μέσα στην προσεχή εβδομάδα, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση, ενώ έμφαση στο κυβερνητικό στρατόπεδο δίνουν σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία, ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη για τις πλημμύρες στην Αττική, ενώ για τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v