Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα προς Αθήνα: Κάντε κάτι για να έρθουμε

Δείγματα γραφής από την κυβέρνηση περιμένουν οι δανειστές. Το παζάρι για «συμφωνία κυρίων» στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά και πώς επιχειρεί να ελιχθεί το Μαξίμου. Συνάντηση Χαρδούβελη-Σόιμπλε σήμερα στο Βερολίνο.

Τρόικα προς Αθήνα: Κάντε κάτι για να έρθουμε

Λευκό καπνό από την ελληνική κυβέρνηση περιμένει η τρόικα για να βγάλουν οι επικεφαλής της εισιτήρια επιστροφής και να αρχίσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης.

Όταν τα τρία μέλη της έφυγαν στις αρχές Οκτώβρη, το χρονοδιάγραμμα αφορούσε επιστροφή τους την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί και όπως αναγνωρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «πρέπει να δώσουμε κάτι για να επιστρέψουν».

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο. Ο Έλληνας υπουργός έχει μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα για να μετάσχει σε σύνοδο του ΟΟΣΑ και η συγκεκριμένη συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο των εργασιών.

Η λογική υπαγορεύει ότι η τρόικα δεν θα επιστρέψει για να διαπιστώσει για μία ακόμα φορά ότι η λύση για τα κόκκινα δάνεια, για παράδειγμα, ακόμα ψήνεται ή ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει δύσκολες αποφάσεις όπως για παράδειγμα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσε να γίνει δεκτή μετάθεση του χρόνου λήψης αποφάσεων για το ασφαλιστικό για την επόμενη αξιολόγηση, αλλά για να κλείσει η τρέχουσα κάτι θα πρέπει να προχωρήσει.

Τις περισσότερες πιθανότητες συμβιβαστικής λύσης το επόμενο διάστημα τις συγκεντρώνουν τρία κεφάλαια: οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Ο συνδικαλιστικός νόμος και το νέο μισθολόγιο συναντούν αντιδράσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ casus belli για την κυβέρνηση συνολικά φαίνεται να είναι τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και των αλλαγών στο ασφαλιστικό στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Τα δύο τελευταία επιχειρείται να μετατεθούν χρονικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις τόσο στο μέτωπο των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια, όσο και στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στον συνδικαλιστικό νόμο.

Ήδη άλλωστε, μέσω πληροφοριών για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στο μισθολόγιο, το έδαφος φαίνεται πως αρχίζει να προλειαίνεται για αλλαγές.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα η πέμπτη αξιολόγηση. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στο καλύτερο σενάριο, έως τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το Eurogroup, ή το αργότερο έως τις 18 Δεκεμβρίου οπότε είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής, ώστε να δρομολογηθούν οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα του -ισχύοντος- μνημονίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v