Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΦΙΑ: Εκπτώσεις για 1,4 εκατ. φορολογούμενους

Συνολικά 1,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κερδίζουν μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 100 εκατ. ευρώ. Τι έβγαλε η εκκαθάριση. Χιλιάδες λάθη από φορολογούμενους κυρίως στα μη ηλεκτροδοτούμενα. Από βδομάδα οι τροποποιητικές δηλώσεις.

ΕΝΦΙΑ: Εκπτώσεις για 1,4 εκατ. φορολογούμενους

Οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, χθες 28 Οκτωβρίου, δεν είχαν αργία. Βρίσκονταν στα γραφεία τους και προσπαθούσαν έως αργά το βράδυ να αναρτήσουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να δοθούν εκπτώσεις 20% ή 50% αλλά και πλήρης απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων για περίπου 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Η εκκαθάριση, η οποία έτρεξε… μετά κόπων και βασάνων λόγω σωρείας λαθών από την πλευρά των φορολογουμένων, έβγαλε 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενους με εκπτώσεις ή απαλλαγή από τον φόρο με συνολικό κόστος κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Έτσι, από σήμερα, όσοι είχαν πέρυσι χαμηλά εισοδήματα ή ξενοίκιαστα ακίνητα, μπορούν να μπαίνουν στο taxisnet για να αναζητήσουν το νέο «εκπτωτικό» τους εκκαθαριστικό.

Δεν θα το βρουν όλοι. Η νέα εκκαθάριση με αυτοματοποιημένες διαδικασίες αποδείχθηκε δύσκολη άσκηση. Διαπιστώθηκε ότι χιλιάδες φορολογούμενοι είχαν συμπληρώσει λάθος είτε το έντυπο Ε9 με τα στοιχεία των ακινήτων τους, είτε το έντυπο Ε2 από το οποίο θα έπρεπε να προκύπτουν τα ξενοίκιαστα ακίνητα, είτε ακόμα και το βασικό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Τα μεγαλύτερα προβλήματα βρέθηκαν στον… εντοπισμό των ξενοίκιαστων ακινήτων.

Όσοι φορολογούμενοι δεν βρουν νέο εκκαθαριστικό στο taxisnet, προκειμένου να λάβουν τις εκπτώσεις που τυχόν δικαιούνται, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να διορθώσουν πρώτα τα λάθη.

Η ειδική εφαρμογή στο taxisnet για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 αναμένεται να ανοίξει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και η αρχική προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου για διορθώσεις θεωρείται δεδομένο ότι θα παραταθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Για τον τρόπο συμπλήρωσης των τροποποιητικών δηλώσεων η ΓΓΔΕ αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες.

Οι «τυχεροί» που δεν είχαν λάθη και πληρούν τις προϋποθέσεις εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, με μια ακόμα περιήγηση στο taxisnet με τους προσωπικούς τους κωδικούς, θα εντοπίσουν τα νέα εκκαθαριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι:

• Μείωση φόρου 20% δικαιούνται όσοι έχουν ακίνητα τα οποία ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.

• Μείωση ΕΝΦΙΑ 50% δικαιούνται ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του 2013 ήταν χαμηλότερο από 9.000 ευρώ, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η αξία της περιουσίας δεν ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά. Το κριτήριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.

• Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ήταν πέρυσι χαμηλότερο από 12.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί) και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων ήταν μικρότερο από 150 τ.μ.

Όσοι έχουν ήδη πληρώσει μία δόση ΕΝΦΙΑ και δικαιούνται έκπτωση θα έχουν συμψηφισμό με τις επόμενες πέντε δόσεις, ενώ όσοι έχουν ήδη πληρώσει περισσότερα από όσα τους αναλογούν τελικά θα έχουν επιστροφή φόρου. Η προθεσμία εξόφλησης της δόσης Οκτωβρίου λήγει μεθαύριο Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v