Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: Στην 61η θέση η Ελλάδα στο «doing business»

Τέσσερις θέσεις ανέβηκε η χώρα στην αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη στήριξη του επιχειρείν. Πού καταγράφεται βελτίωση και ποιες είναι οι γκρίζες ζώνες. Ουραγός στην ευρωζώνη, μπροστά μόνο από την Κύπρο, παραμένει η χώρα.

Παγκόσμια Τράπεζα: Στην 61η θέση η Ελλάδα στο «doing business»

Βελτίωση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το επιχειρείν διαπιστώνει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business, Going Beyond Efficiency». Σε σύνολο 189 χωρών, η Ελλάδα ανέβηκε στην 61η θέση από 65η μέχρι πρότινος. Από τις χώρες της ευρωζώνης ωστόσο, είναι προτελευταία, καθώς περνά μόνο την Κύπρο κατά δύο θέσεις.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτυπώνει ποσοτικούς δείκτες αναφορικά με τις επιχειρηματικές σχέσεις και την προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας σε 189 χώρες - από το Αφγανιστάν μέχρι τις ΗΠΑ. Συνολικά εξετάζονται 11 τομείς του επιχειρείν, όπως οι διαδικασίες εκκίνησης μίας επιχειρήσης, η αδειοδότηση, η παροχή ρεύματος, η καταχώριση ακίνητης περιουσίας, οι δυνατότητες πίστωσης, η προστασία των επενδυτών μειοψηφίας, η φορολογία, οι κανόνες διακρατικών συναλλαγών, η τήρηση των συμβολαίων και οι διαδικασίες εκκαθάρισης μίας εταιρείας.

Βελτίωση καταγράφεται σε 123 χώρες εκ των οποίων ξεχωρίζουν για την άνοδο που πέτυχαν το Τατζικιστάν, το Μπενίν, το Τόγκο, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη, το Αζερμπαϊτζάν, η Ιρλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η έκθεση διαπιστώνει ότι έγιναν 21 μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν το επιχειρείν την περίοδο 2013-2014. Ο μέσος όρος των μεταρρυθμίσεων στην πενταετία για τη χώρα ήταν 22. «Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διευκόλυνση των διαδικασιών για καταχώριση ακίνητης περιουσίας. Τον Δεκέμβριο του 2013 καθιέρωσε νέο φόρο μεταβίβασης ακινήτων στο 3%, που είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον προηγούμενο, ο οποίος άγγιζε το 10%. Επιπλέον απλοποίησε τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολογική ενημερότητα» αναφέρει η έκθεση.

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου συνεχίζουν με σταθερό ρυθμό μεταρρυθμίσεων» σημειώνει και συμπληρώνει: «Στην Ελλάδα, οι διαδικασίες για να ανοίξει μία επιχείρηση έγιναν ευκολότερες μειώνοντας το κόστος εγγραφής. Επίσης, έγινε πιο εύκολη η μεταβίβαση ακινήτων». 

Η έκθεση διαπιστώνει ωστόσο και μελανά σημεία, κυρίως σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ιδιωτών να συνάπτουν ένα συμβόλαιο, αλλά και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων σε περίπτωση αντιδικιών μεταξύ ιδιωτών.

«Η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς περιορισμών στη σύναψη συμβολαίων και είναι από τις χώρες με το μεγαλύτερο χρόνο για τη λήψη αποφάσεων σε περίπτωση διαμάχης» σχολιάζει η έκθεση και συμπληρώνει: «Για να επιλυθεί μία κανονική διαμάχη μεταξύ ιδιωτών στην Αθήνα χρειάζονται 1.580 ημέρες, δηλαδή περισσότερο από 4 χρόνια.

Στην Τυνησία, αντιθέτως, χρειάζονται μόλις 565 ημέρες»...

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v