Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλληνα τραπεζίτη «ξεψαχνίζει» η Ελβετία για τα εξοπλιστικά

Στο επίκεντρο της ελβετικής έρευνας για τις μίζες των εξοπλιστικών στην Ελλάδα βρίσκεται Έλληνας τραπεζίτης με μεγάλο πελατολόγιο. Η θυρίδα στην Credit Suisse, τα ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το μαύρο χρήμα.

Έλληνα τραπεζίτη «ξεψαχνίζει» η Ελβετία για τα εξοπλιστικά

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην Ελβετία έχει η υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών συστημάτων. Ορμώμενες από τις καταγγελίες του εξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα, ότι ο τότε υπουργός Άμυνας λάδωνε ακόμη και τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας για να τον βοηθήσει στο μπλοκάρισμα των τραπεζικών του λογαριασμών, οι ελβετικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα στο πλαίσιο της οποίας εντόπισαν το πελατολόγιο ενός Έλληνα τραπεζίτη στο οποίο υπάρχουν καταγραφές μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών αλλά και πολιτικών που φέρονται να εμπλέκονται στον κύκλο του μαύρου χρήματος που στήθηκε γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, σύμφωνα με το πόρισμα των ελβετικών αρχών, εντοπίστηκε θυρίδα στην τράπεζα Credit Suisse της Ζυρίχης στην οποία φέρεται να τοποθετήθηκαν μέσω του Νίκου Ζήγρα από την πρώην σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκουντρούν, 620.000 δολάρια.

Όπως επισημαίνουν οι ελβετικές αρχές, το ποσό αυτό «ήταν προϊόν δωροδοκίας για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR M1 προς τον τότε υπουργό Άμυνας».

Στη θυρίδα, σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, βρέθηκαν 580.000 δολάρια καθώς και μία χειρόγραφη σημείωση, σύμφωνα με την οποία η Αρετή Τσοχατζοπούλου είχε πάρει από τη θυρίδα σε άγνωστο χρονικό διάστημα το ποσό των 40.000 δολαρίων. Τροφοδότρια εταιρεία του συγκεκριμένου λογαριασμού εμφανίζεται πάντως μία από τις offshore που κατά τις ελληνικές αρχές χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά προγράμματα, η Morelia.

Ο τραπεζίτης

Στο πλαίσιο της έρευνας των ελληνικών αρχών εντοπίστηκε και ένας Έλληνας τραπεζίτης, το όνομα του οποίου παραμένει σκοπίμως μη καταγεγραμμένο στα ελβετικά δικαστικά έγγραφα, στα αρχεία του οποίου βρέθηκαν ηχηρά ονόματα Ελλήνων πολιτικών αλλά και επιχειρηματιών.

Ο τραπεζίτης εργαζόταν στη Μorgan Stanley και φέρεται να μεσολαβούσε στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, ενώ το όνομά του είχε εμφανιστεί και στην υπόθεση της Siemens.

Πέραν του πελατολογίου του, οι ελβετικές αρχές εντόπισαν τις τηλεφωνικές επαφές και την ηλεκτρονική του αλληλογραφία, τα ενδιάμεσα πρόσωπα που χρησιμοποιούσε για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Ελβετίας με τα οποία συνεργαζόταν.

Με αφορμή τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος ερευνών από τις ελβετικές αρχές που στόχο έχει το ξήλωμα του συστήματος μέσω του οποίου διενεργείται το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Στο επίκεντρο έχουν τεθεί μεταξύ άλλων μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Ελβετίας, ενώ έχει προκληθεί τόσο μεγάλος θόρυβος από τα ευρήματα με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αρκετοί εμπλεκόμενοι να σπεύδουν μόνοι τους στις ελβετικές αρχές προβαίνοντας σε αποκαλύψεις προκειμένου να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v