Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις ΗΠΑ για τους υδρογονάνθρακες Ιονίου - Κρήτης ο Γ. Μανιάτης

Μέχρι το τέλος του χρόνου το ΥΠΕΚΑ θα έχει ένα πρώτο περίγραμμα της λειτουργίας του Xρηματιστηρίου Eνέργειας. Στις ΗΠΑ ο Γ. Μανιάτης για παρουσιάσεις σε πετρελαϊκές εταιρίες. Αμείωτο το ενδιαφέρον για συμμετοχή, παρά τη μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Στις ΗΠΑ για τους υδρογονάνθρακες Ιονίου - Κρήτης ο Γ. Μανιάτης

Παρουσίαση των περιοχών του Ιoνίου και της Νότιας Κρήτης σε πετρελαϊκές εταιρίες των ΗΠΑ θα κάνει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνουν συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας και την υφυπουργό που είναι αρμόδια για τις σχέσεις στα θέματα ενέργειας, όπως επίσης και με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, και την επικείμενη συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, είναι ευκαιρία για προβολή των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας ως χώρας που προσφέρει ασφάλεια στις επενδύσεις και στον ομαλό εφοδιασμό της περιοχής με ενέργεια.

Ο κ. Μανιάτης αποκάλυψε ότι τη συνάντηση κορυφής με την Κύπρο και την Αίγυπτο θα ακολουθήσει συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών κρατών.

Σε ερωτήσεις για τυχόν επιπτώσεις που έχουν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου στις έρευνες, απάντησε ότι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των εταιριών για συμμετοχή στον διαγωνισμό παραμένει αμείωτο. Παρατήρησε δε ότι οι εταιρίες επενδύουν στις έρευνες με βάση μακροχρόνιες εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των τιμών που φθάνουν τα 30 και 40 χρόνια, ενώ όπως είπε, στην Ελλάδα θα συμβεί ό,τι και στις άλλες χώρες.

Πάντως, για τις 20 περιοχές σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη η διαγωνιστική διαδικασία δεν ξεκίνησε, καθώς δεν δημοσιεύθηκε ακόμη η προκήρυξη στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σε ό,τι αφορά τις άλλες περιοχές, αύριο γίνεται παρουσίαση σε τοπικούς φορείς της Πάτρας των ερευνητικών προγραμμάτων σε Κατάκολο και Πατραϊκό, ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση των ίδιων περιοχών στο Κατάκολο και στα Ιόνια.

Χρηματιστήριο Ενέργειας

Μέχρι το τέλος του χρόνου, το ΥΠΕΚΑ θα έχει ένα πρώτο περίγραμμα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα, με τη συμμετοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χ.Α., του ΛΑΓΗΕ (λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) και της ΡΑΕ, συμφωνήθηκε να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου τις προτάσεις τους προκειμένου να καταρτιστεί ένα πρώτο σχέδιο λειτουργίας του χρηματιστηρίου, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις προβλέψεις του μοντέλου που προωθεί η Ε.Ε.

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε, πάντως, ότι όσο περνάει ο καιρός αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για τη δημιουργία κόμβου (hub) στη νότια Ευρώπη για το φυσικό αέριο, ώστε να διαμορφώνονται τιμές.
Ωστόσο ο υπουργός δεν θέλησε να πάρει θέση για τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται στην ομαλή διακίνηση φυσικού αερίου, λόγω ρυθμιστικών παρεμβάσεων σε χώρες όπως η Βουλγαρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v