Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρονικά η κατάθεση δικαιολογητικών στο ΓΕΜΗ

Ηλεκτρονικά θα γίνονται πλέον οι διαδικασίες κατάθεσης δικαιολογητικών στο ΓΕΜΗ, στις δημόσιες συμβάσεις και στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Οι αλλαγές και η εξοικονόμηση κόστους.

Ηλεκτρονικά η κατάθεση δικαιολογητικών στο ΓΕΜΗ

Μείωση κόστους και χρόνου στις επιχειρήσεις, αλλά και εξοικονόμηση πόρων από τον δημόσιο κορβανά, «υπόσχεται» το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της ηλεκτρονικοποίησης των διαδικασιών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), στην απονομή εμπορικού σήματος, στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και στους διαγωνισμούς στις δημόσιες συμβάσεις.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός με την ηλεκτρονικοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) βελτιώνεται η "ζωή" της επιχειρήσεις. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά "ενώ σήμερα σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις μια επιχείρηση χρειάζεται ακόμη και 7 μήνες για να πάρει ένα πιστοποιητικό, όπως π.χ. αλλαγή στο διοικητικό της συμβούλιο, πλέον τα πιστοποιητικά θα μπορούν οι εταιρείες να τα λαμβάνουν το πολύ σε 2-3 ημέρες ακόμη και αυθημερόν".

Την ίδια ώρα και σε ότι αφορά την ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών κατάθεσης σήματος και κατοχύρωσης βιομηχανικής ιδιοκτησίας θα μειωθούν τα τέλη κατά 20%. Αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις εκτιμάται ότι η ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος θα επιφέρει 15% μέσο όρο εξοικονόμηση δαπανών από ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις. Ήδη μέχρι τώρα 1 εκατ. ευρώ έχει εξοικονομήσει το κράτος από μόλις 12 κατακυρώσεις που ακολούθησαν την ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ επετεύχθη 25% μείωση της δαπάνης σε διαγωνισμό του υπουργείου Ανάπτυξης που διενεργήθηκε πρόσφατα ηλεκτρονικά.

1. Τι αλλαγές φέρνει η ηλεκτρονικοποίηση του ΓΕΜΗ
- Εξ αποστάσεως κατάθεση από τον επιχειρηματία κάθε πράξης με ηλεκτρονική διασύνδεση με το ΓΕΜΗ
- Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος
- Άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση σε στοιχεία επιχειρήσεων από όπου και αν βρίσκεται ο επιχειρηματίας
- Απελευθέρωση επιχειρηματία από τη δέσμευση να επισκέπτεται πολλές υπηρεσίες
- Ταχύτερη έκδοση άδειας, πιστοποιητικών, έγκρισης λειτουργίας των εταιρειών

2. Αλλαγές σε σήματα και βιομηχανική ιδιοκτησία
- Ηελκτρονικοποίηση διαδικασιών κατάθεσης σήματος και κατοχύρωσης βιομηχανικής ιδιοκτησίας με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης
- Στόχος η αύξηση της εμπιστοσύνης και συμβολή στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας
- Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης σήματος ηλεκτρονικά απ' όπου και να βρίσκεται ο κάθε ενδιαφερόμενος με εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος
- Δυνατότητα κατάθεσης σήματος όλο το εικοσιτετράωρο
- Ηλεκτρονική κατάθεση κάθε σχετικού εγγράφου (εξουσιοδότηση, παραβόλου, κλπ.)

3. Μείωση γραφειοκρατίας και εξοικονόμηση πόρων από τις Δημόσιες Συμβάσεις
- Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοσίων συμβάσεων για πρώτη φορά καταγράφονται συνολικά οι δημόσιες συμβάσεις της χώρας
- Το σύστημα είναι ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους
- Εξ αποστάσεως συμμετοχή του επιχειρηματία, εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος
- Πλέον ο κάθε πολίτης, ελεγκτής, επιχειρηματίας μπορεί να γνωρίζει ποιος ζητά να αγοραστεί κάτι, ποιες οι προδιαγραφές και οι όροι, με ποιόν υπεγράφη η σύμβαση και ποιο είναι το τίμημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v