Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Επιδημία παρατάσεων στους διαγωνισμούς ακινήτων

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνουν οι διαγωνισμοί του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων για την πώληση ή παραχώρηση ακινήτων καθώς αρκετοί εξ αυτών σέρνονται εδώ και μήνες. Καλύτερο κλίμα περιμένουν στο Ταμείο, ενώ παραμένουν τα νομικά αγκάθια.

ΤΑΙΠΕΔ: Επιδημία παρατάσεων στους διαγωνισμούς ακινήτων

Ούτε ο διαγωνισμός για το ακίνητο των 170 στρεμμάτων στην περιοχή Σαμπάριζα της Ερμιόνης οι προσφορές για την απόκτηση του οποίου επρόκειτο να κατατεθούν την Παρασκευή, ξέφυγε από την επιδημία των παρατάσεων που πλήττει τις προκηρύξεις του ΤΑΙΠΕΔ. Χθες έγινε γνωστό πως η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που έληγε αύριο, παρατάθηκε για τις 21 Νοεμβρίου. Οι αναβολές συνδέονται κυρίως με νομικά και άλλα αγκάθια, καθώς και με το δυσάρεστο κλίμα των τελευταίων εβδομάδων.

Παράταση για τις 30 Νοεμβρίου πήρε και ο διαγωνισμός για τα 14 αρχοντικά και μικρά Ξενία τα οποία με βάση τον σχεδιασμό των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να λειτουργήσουν ως boutique hotels. Στον διαγωνισμό είχε ήδη δοθεί μια παράταση και οι προσφορές θα υποβάλλονταν, επίσης, την Παρασκευή.

Για τις 28 Νοεμβρίου έχει μετατεθεί και η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τα δύο ολυμπιακά ακίνητα, σε Μακρόπουλο και Μαρούσι, καθώς δόθηκε δεύτερη παράταση μέσα σε δύο μήνες. Κανονικά την Παρασκευή, αναμένεται, πάντως, αν δεν υπάρξει σήμερα ανακοίνωση παράτασης, να υποβληθούν οι προσφορές για το νέο πακέτο ακινήτων εξωτερικού που πωλούνται μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Τα αρχοντικά και τα μικρά Ξενία που μπορούν να λειτουργήσουν ως boutique hotels έχουν χωριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε τρεις κατηγορίες. Όμως, παλαιότερες προσπάθειες για την αξιοποίηση ορισμένων εξ αυτών είχαν πέσει στο κενό.

Τώρα στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τρία αρχοντικά στο Πήλιο τα οποία πωλούνται. Πρόκειται για το αρχοντικό Eυαγγελινάκη στις Μηλιές, το αρχοντικό Μουσλή και το αρχοντικό Ξηραδάκη στη Μακρυνίτσα που λειτούργησαν επί σειρά ετών ως ξενώνες.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται έξι ακίνητα τα οποία παραχωρούνται μέσω πολυετούς μίσθωσης διάρκειας 50 ετών. Πρόκειται για τα Ξενία Έδεσσας, Θάσου, Κοζάνης, το Σανατόριο Αγίας Ελεούσας στη Ρόδο, το Σανατόριο «Μάνα» στη Βυτίνα Αρκαδίας και τη Villa de Vecchi στη Ρόδο. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται πέντε ακίνητα τα οποία θα παραχωρηθούν για 99 χρόνια με τον θεσμό της επιφάνειας. Πρόκειται για τα Ξενία Τσαγκαράδας, Άνδρου, Βυτίνας, Κομοτηνής και Πλαταμώνα. Τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί μνημεία αρχιτεκτονικής άλλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και πολλά χρόνια όπως συμβαίνει με τα Ξενία Πλαταμώνα, Τσαγκαράδας, Βυτίνας και Άνδρου.

Για τις 28 Νοεμβρίου μετατέθηκε (είναι η δεύτερη παράταση) η ημερομηνία υποβολής προσφορών για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε Γαλάτσι και Μαρκόπουλο. Τα δύο ακίνητα πρόκειται να παραχωρηθούν για χρονική περίοδο 40 ετών με δυνατότητα παράτασης. Για το ακίνητο των 171 στρεμμάτων στην Ερμιόνη επρόκειτο να υποβληθούν προσφορές στις 22 Σεπτεμβρίου με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να μεταθέτει την ημερημονία για τις 31 Οκτωβρίου και τελικά για τις 28 Νοεμβρίου.

Αύριο, αν δεν υπάρξει αλλαγή της τελευταίας στιγμής, αναμένεται να υποβληθούν προσφορές για τα πέντε ακίνητα του εξωτερικού που πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ με βάση τον αρχικό σχεδιασμό η προθεσμία έληγε στις 3 Οκτωβρίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα κτίρια σε Βελιγράδι και Λουμπλιάνα που δεν είχαν πωληθεί με το πρώτο πακέτο ακινήτων εξωτερικού, αλλά και νέα ακίνητα σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και Πραιτώρια.

Με βάση τις αποτιμήσεις συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, για το κτίριο στην Ουάσιγκτον η ελάχιστη τιμή πώλησης έχει ορισθεί στα 4,45 εκατ. δολάρια, ενώ για τους γραφειακούς χώρους των 960 τ.μ. στη Νέα Υόρκη η ελάχιστη αποδεκτή τιμή ορίστηκε στα 9 εκατ. δολάρια. Το κτιριακό συγκρότημα στην Πραιτώρια πωλείται έναντι 212.500 ευρώ, ενώ το κτίριο των 2.400 τ.μ. στο Βελιγράδι, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, πωλείται έναντι ελάχιστου τιμήματος 2,4 εκατ. ευρώ. Στις 800.000 ορίστηκε η ελάχιστη τιμή για το διατηρητέο στη Λουμπλιάνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v