Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΕ: Στα 2,95 δισ. ευρώ η αξία του Ελληνικού

Επίθεση στην κυβέρνηση και στο ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του Ελληνικού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς από την κ/ξ υπό τη Lamda η αξία του ακινήτου. Ποια στοιχεία επικαλείται.

ΤΕΕ: Στα 2,95 δισ. ευρώ η αξία του Ελληνικού

Υπερτριπλάσια της προσφοράς που υπέβαλε το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development είναι η ονομαστική αξία του Ελληνικού, σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσίασε σήμερα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Η μοναδική προσφορά που είχε κατατεθεί για το Ελληνικό ανερχόταν, σε ονομαστικές τιμές (δηλαδή με την πληρωμή του τιμήματος σε βάθος 15ετίας), σε 915 εκατ. ευρώ, ενώ η μελέτη του ΤΕΕ ανεβάζει την αξία του Ελληνικού στα 2,95 δισ. ευρώ.

Οι συντάκτες της μελέτης και η διοίκηση του ΤΕΕ υποστήριξαν ότι χρησιμοποίησαν για τον υπολογισμό της αξίας του μεγαλύτερου ακινήτου της χώρας το νόμο για την αξιοποίησή του που είχε ψηφιστεί το 2012, καθώς και τη μελέτη του πρώην προέδρου της Ελληνικόν Α.Ε. καθηγητή Σπύρου Πολλάλη.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης (φωτό) εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για τη διαδικασία παραχώρησης του Ελληνικού. Άφησε να εννοηθεί πως υπήρχαν μεθοδεύσεις ώστε να περιοριστεί το αρχικό ενδιαφέρον για το σημαντικότερο «φιλέτο» της χώρας, ενώ στην πορεία υπήρξαν αλλαγές τις οποίες χαρακτήρισε «μνημείο αδιαφάνειας».

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, η αξία του Ελληνικού είναι υψηλότερη των 2,95 δισ. ευρώ, καθώς ενώ ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη, προστέθηκε η δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας καζίνο.

Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως το Δημόσιο δεσμεύεται με ισχυρές ρήτρες αποζημιώσεων οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως συνέβη στην περίπτωση των οδικών αξόνων.

Το Επιμελητήριο τάσσεται υπέρ της ήπιας αξιοποίησης του ακινήτου, ώστε να μη δημιουργηθεί μια νέα πόλη 30.000 κατοίκων μέσα στην Αττική, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v