Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκολιάς: Εγκρίνονται 8 στα 10 αιτήματα για δάνεια

Έχουμε ήδη προχωρήσει σε 318.500 ρυθμίσεις δανείων την περίοδο της κρίσης, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής. Παρών από ΕΤΕ με 3 δισ. σε νέες χρηματοδοτήσεις αλλά και έλλειψη αιτημάτων. Καμία ανάγκη κεφαλαίων για τις τράπεζες.

Τουρκολιάς: Εγκρίνονται 8 στα 10 αιτήματα για δάνεια

«Η ανάπτυξη είναι παρούσα έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, σε ομιλία του σε δείπνο πελατών της τράπεζας στο Ηράκλειο Κρήτης. 

Όπως ανέφερε ο CEO της ΕΤΕ, η τράπεζα «είναι παρούσα να στηρίξει και στηρίζει ενεργά την αναπτυξιακή διαδικασία. Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των στρατηγικών των τραπεζών σε συνδυασμό με τη παγίωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση κόκκινων δάνειων, τη βιώσιμη συνολική ρύθμιση υποχρεώσεων προς Δημόσιο και τράπεζες και την ολοκλήρωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών, αναμένεται να αποτελέσουν τον καταλύτη για την ανάκαμψη της υγιούς ζήτησης δανείων και την ενεργότερη στήριξη του ιδιωτικού τομέα».

Σχολιάζοντας αναφορές για τη ροή χορηγήσεων από τις τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ότι δεν είναι αληθής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Εθνική, ο ισχυρισμός ότι έχει κλείσει η ροή χρηματοδότησης. «Βεβαίως υπάρχει αρνητική πιστωτική επέκταση. Βεβαίως αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε δράσεις με 3 δισ. ευρώ. Βεβαίως όμως δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα αιτήματα. Η εγκρισιμότητα των αιτημάτων για δάνεια που υποβάλλονται στην Εθνική φθάνει περίπου το 80%. Δηλαδή εγκρίνουμε 8 στα 10 αιτήματα. Αυτό κάθε έτη. Αρκεί και μόνο να αναφέρω ότι στην περίοδο της κρίσεως η Εθνική, συχνά με δική της πρωτοβουλία καλώντας πελάτες της, προχώρησε σε περισσότερες από 318.500 ρυθμίσεις σε δάνεια επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά».

Τα stress tests

«Tο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, οι 4 συστημικές τράπεζες που αξιολογήθηκαν, είναι υγιές, σταθερό και αντέχει. Δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη κεφαλαίων», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Εθνικής.

Αντί για ανάγκη κεφαλαίων, σημείωσε, έχουν κεφαλαιακό απόθεμα, συνολικά περί τα 4,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο σε απόλυτο μέγεθος κεφαλαιακό πλεόνασμα, από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, το έχει η Εθνική με 2,025 δις ευρώ που οδηγεί σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, με βάση το δυσμενές σενάριο, σε 8,9%.

Μάλιστα, ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε ότι ακόμη και με το στατικό σενάριο της ΕΚΤ -που δεν συνυπολογίζει την επίπτωση από τα πλάνα αναδιάρθρωσης- το θεωρητικό έλλειμμα της ΕΤΕ εξαλείφεται. «Δεν αγνοούμε το στατικό σενάριο, γιατί έτρεξε και αυτό για τις ελληνικές τράπεζες, απλώς και μόνο διότι είχαν την ατυχία τα περυσινά σχέδια αναδιάρθρωσης να εγκριθούν από τις αρχές φέτος, και όχι πέρυσι», σημείωσε. Αλλά και με το στατικό σενάριο, υπογράμμισε, το θεωρητικό έλλειμμα στο τέλος του 2016 εξαλείφεται αν ληφθούν υπόψη δύο θέματα τα οποία φυσικά δέχεται και η ΕΚΤ, και μάλιστα το καθένα χωριστά:

- Αφενός, η μέχρι τώρα κερδοφορία (και η Εθνική είναι η μόνη κερδοφόρος ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια), όπως και η υλοποίηση δράσεών μέχρι τον Σεπτέμβριο, που ήδη καλύπτουν το κενό.

- Αφετέρου, από μόνο του το κεφαλαιακό απόθεμα που προκύπτει από τον αναβαλλόμενο φόρο, επίσης καλύπτει το κενό. Το οποίο, απόθεμα του αναβαλλόμενου φόρου, αυξάνει και το κεφαλαιακό απόθεμα του δυναμικού σεναρίου πέραν των 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, υπογράμμισε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επέλθει εφησυχασμός, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων.

Η επόμενη ημέρα

Ο κ. Τουρκολιάς έδωσε και το στίγμα για την επόμενη μέρα, μετά και την ολοκλήρωση της άσκησης της ΕΚΤ. «Δουλειά τραπεζική και επικέντρωση στον κύριο στόχο μας που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Τώρα και εφεξής δουλειά, επιμονή, συνέπεια στο κύριο έργο μας για να συμβάλλουμε θετικά, όπως πάντα, στην ανάπτυξη» σημείωσε. 

Έκανε ιδιαίτερη μνεία σε «επενδύσεις που θα δημιουργήσουν σταθερές και με προοπτική ανέλιξης θέσεις εργασίας». Πρέπει πάση θυσία, σημείωσε, να συνεργαστούμε όλοι και να απαλλάξουμε τη νέα γενιά, τα παιδιά μας, από τη βάσανο της ανεργίας, που πέραν των οικονομικών, συχνά ανυπέρβλητων προβλημάτων που δημιουργεί, σκοτώνει τις ελπίδες και τα όνειρα.

Αναφερόμενος στους παραγωγούς της Κρήτης, υπογράμμισε ότι τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης αποτελούν την αιχμή της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Τα περιθώρια όμως περαιτέρω ανάπτυξης είναι προφανή γιατί και το δυναμικό της περιοχής είναι τεράστιο, κατέληξε.

Ζανιάς: Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει σταθερή πορεία 

Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία, τόνισε στη δική του ομιλία ο πρόεδρος της Εθνικής, Γιώργος Ζανιάς. 

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε σε προβλέψεις της Εθνικής για 720.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα έξι χρόνια ενώ αναφερόμενος στους πρόσφατους κλυδωνισμούς στο ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα, σημείωσε ότι «κάνουμε πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν, ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο».

*Η ομιλία του Αλ. Τουρκολιά στο Ηράκλειο Κρήτης δημοσιεύεται ολόκληρη στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v