Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: Δεσμεύσεις για επενδύσεις αλλά και κριτική για τις κεραίες

Έμφαση στην ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της αδειοδότησης των σταθμών βάσης έδωσαν οι επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στην εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων για το φάσμα.

ΕΕΤΤ: Δεσμεύσεις για επενδύσεις αλλά και κριτική για τις κεραίες

Με υποσχέσεις για την υλοποίηση επενδύσεων, αλλά και γκρίνια για τις χρόνιες εκκρεμότητες στις άδειες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας καθώς και την φορολογική επιδρομή που εξακολουθεί να υφίσταται ο κλάδος συνοδεύτηκε η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 800 και 2600 MHz.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΕΤΤ, οι επικεφαλής των τριών εταιρειών Cosmote, Vodafone και Wind δεσμεύτηκαν ότι τα ποσά που διέθεσαν για την απόκτηση φάσματος, τα οποία χαρακτήρισαν υψηλά, αποτελούν το πρώτο μόνο βήμα των επενδύσεων που έχουν σχεδιάσει. Ωστόσο οι κκ. Τσαμάζ, Περσιάνης και Ζαρκαλής δεν παρέλειψαν για μια ακόμη φορά θα θέσουν το ζήτημα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο επιχειρούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις σοβαρές εκκρεμότητες στην διαδικασία αδειοδότησης των κεραιοσυστήματων.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη χορήγηση δικαιωμάτων μέχρι σήμερα και το τέλος μίας «μακράς προσπάθειας για την μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή». Το νέο φάσμα, τόνισε, έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των παροχών για την ανάπτυξη έργων υποδομής και την διάθεση νέων καινοτόμων υπηρεσιών. Ο κ. Λουρόπουλος επισήμανε ιδιαίτερα τη σημασία της εκχώρησης του φάσματος σε δημοσιονομικό επίπεδο, σε επίπεδο αγοράς, αλλά και σε επίπεδο οφέλους για τους καταναλωτές.

Ειδικα για τους τελευταίους σημείωσε ότι τα οφέλη θα είναι μεγάλα και σημαντικά, καθώς με την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G), θα μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερες και πιο σύγχρονες υπηρεσίες, αξιοποιώντας στο έπακρον τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η τεχνολογία. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να βελτιώσει τον τρόπο διαχείρισης και διάθεσης των υπηρεσιών, αλλά και να διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών ή μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων με το δημόσιο τομέα.

ΟΤΕ: Έμφαση στις υπηρεσίες 4G

Ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι η επένδυση της Cosmote, ύψους 135 εκατ. ευρώ για την αγορά φάσματος έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των επενδύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που πραγματοποιεί ο όμιλος, με ορίζοντα την επόμενη τετραετία. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Όμιλος σκοπεύει να υπερκαλύψει τους στόχους της ψηφιακής ατζέντα 2020, ενώ για την αξιοποίηση του φάσματος σημείωσε ότι αυτό θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες 4G. Ο κ. Τσαμάζ στο ίδιο μήκος κύματος με τους ομολόγους του των άλλων δύο εταιρειών σημείωσε ότι πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα που παραμένουν στην αδειοδότηση των κεραιών.

Vodafone: Έχουμε επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης

Στο επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone η οποία από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008 έχει επενδύσει στην Ελλάδα σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Γλαύκος Περσιάνης. Η επένδυσή μας, ύψους 124,5 εκατ. ευρώ μας καθιστά ακόμη πιο ικανούς να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας, είπε ο κ. Περσιάνης, ο οποίος δεσμεύτηκε για καλύτερες υπηρεσίες αλλά δεν παρέλειψε να θέσει και το ζήτημα της βελτίωσης του θεσμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο υποχρεώνονται οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να λειτουργούν. Ο επικεφαλής της Vodafone ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των κεραιών, σημειώνοντας ότι σχεδόν 4.000 εξ αυτών ακόμη δεν έχουν λάβει άδεια. Ακόμη έθεσε και ζήτημα επιτάχυνσης της λήψης αποφάσεων από την ΕΕΤΤ για ζητήματα που αφορούν στον ανταγωνισμό, ώστε να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις.

Wind: Προβληματισμός από τους μετόχους

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Wind Ελλάδος, κ. Νάσος Ζαρκαλής σημείωσε ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το φάσμα που απέκτησε για την παροχή υπηρεσιών 4G. Ωστόσο ο ίδιος φρόντισε να τονίσει και τον προβληματισμό των μετόχων της Wind σημειώνοντας ότι τους προκαλεί σκεπτικισμό η απουσία εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Προς επίρρωση των λόγων του κ. Ζαρκακής σημείωσε ακόμη ότι ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα έχει μια από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, γεγονός που έχει δυσμενείς συνέπειες και για τους καταναλωτές στις τσέπες των οποίων δεν φτάνουν οι χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες. Ο κ. Ζαρκαλής έκανε λόγο για ανεπάρκεια της πολιτείας που στρέφεται κατά των εταιρειών με τιμωρητική διάθεση, ενώ σημείωσε ότι επί 20 χρόνια δεν έχει καταστεί δυνατό να δημιουργηθεί ένα επαρκές σύστημα αδειοδότησης των σταθμών βάσης. Τέλος ο επικεφαλής της Wind δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η τιμή διάθεσης του φάσματος ήταν υψηλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v