Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήνεται ενιαίος μηχανισμός είσπραξης φόρων και εισφορών στα Ταμεία

Μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης εισφορών και φόρων. Υπεγράφη το Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Εργασίας, Ταμείων και Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη συμφωνία και το παρασκήνιο ενός... μνημονίου που έγινε πλαίσιο.

Στήνεται ενιαίος μηχανισμός είσπραξης φόρων και εισφορών στα Ταμεία

Υπεγράφη χθες, στο υπουργείο Εργασίας, το Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και αυτών του υπουργείου Εργασίας με στόχο τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση.

Πρόκειται για μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που θα διαμορφώσει το νέο ασφαλιστικό τοπίο, όπως αυτό θα ισχύει από το 2017 και μετά. Το χρονοδιάγραμμα αυτού του απαιτητικού σχεδίου που αποτελεί το ένα από τα τέσσερα βήματα διοικητικής και κυρίως λειτουργικής ενοποίησης των ταμείων, και αναμένεται να οδηγήσει σε δομικές αλλαγές το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, έχει κλειδώσει από τα συναρμόδια υπουργεία.

Έως το τέλος του 2015 θα πρέπει να λειτουργήσει το Κεντρικό Μητρώο των υπόχρεων σε καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων), ενώ έως τις 31/12/2016 θα πρέπει να έχει λειτουργήσει η ενιαία βάση για την είσπραξη εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων ταμείων και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στόχος είναι, την 1η Ιουλίου 2017 να έχει συγχωνευθεί η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με το Πλαίσιο Συνεργασίας που υπεγράφη χθες, οι φορείς των δύο συναρμόδιων υπουργείων δεσμεύονται να συνεργαστούν για την επιτυχή συγκέντρωση δεδομένων και πληροφοριών, τη δημιουργία του απαιτούμενου νομικού και θεσμικού πλαισίου και εν τέλει τη δημιουργία μελέτης σκοπιμότητας και την οριστικοποίηση του μοντέλου που θα χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση της ενοποίησης των συστημάτων εγγραφής, υποβολής και πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το στάδιο θα διαδραματίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ως ο κεντρικός υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων, ενώ αρμόδια για την επίβλεψη, τον συντονισμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής ορίζεται η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ενοποιητής των δύο συστημάτων τίθεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία και η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής υποχρεούνται να παρέχουν όλα τα δεδομένα που κρίνονται απαραίτητα για την επιτυχή υλοποίηση του πλαισίου και κατ' επέκταση του τελικού σχεδίου.

Να σημειωθεί ότι αρχικά το Πλαίσιο Συνεργασίας είχε ονομαστεί Μνημόνιο συνεργασίας, όμως μετά την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος υποστήριξε πως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο υπουργείο Εργασίας Π. Ράτκλιφ (που έχει αναλάβει να τρέξει το όλο εγχείρημα) προωθεί προς υπογραφή «Μνημόνιο» με στόχο τη συλλογή των στοιχείων εν όψει της προετοιμασίας για τη μείωση των επικουρικών και των κύριων συντάξεων από 1η-1-2015, αυτό άλλαξε.

Μάλιστα, ο κ. Μητρόπουλος καλούσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα τον διορισμό του επιτρόπου συντάξεων κ. Ράτκλιφ, και να διακόψει τη συνεργασία μαζί του. Αντί αυτού, η κυβέρνηση... ανακάλεσε τον τίτλο της συμφωνίας κι έτσι αντί για μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη πλαίσιο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v