Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΘ: Όχι στις τράπεζες η απόφαση για τα «κόκκινα» δάνεια

Λάθος χαρακτηρίζει την παραχώρηση στις τράπεζες της απόφασης για ένταξη ή μη των επιχειρήσεων στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια ο πρόεδρος του ΒΕΠ, επισημαίνοντας την ανάγκη να τεθεί ένα γενικότερο πλαίσιο ένταξης από το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΒΕΘ: Όχι στις τράπεζες η απόφαση για τα «κόκκινα» δάνεια

Στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών περνά το ποιος θα ενταχθεί, και ποιος όχι στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης που είδε το φως της δημοσιότητας, σχολιάζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι λανθασμένα οι τράπεζες αποκτούν υπερεξουσίες.

«Δυστυχώς, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, οι τράπεζες θα έχουν το πάνω χέρι για την ένταξη, ή μη στη ρύθμιση. Πολύ φοβάμαι ότι οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να υπαχθούν θα είναι ελάχιστες», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός γενικότερου πλαισίου ένταξης στην εν λόγω ρύθμιση που θα το θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης, και όχι η κάθε τράπεζα.

«Οι προϋποθέσεις που θα προβλέπονται για την υπαγωγή στη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Μέχρι στιγμής σέρνεται μία συζήτηση, με τον επιχειρηματικό κόσμο να αγωνιά για την τελική ρύθμιση που θα είναι αποτέλεσμα και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να δώσει άμεσα λύση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων με την επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου.

«Ωστόσο, αν πραγματικά θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το παιχνίδι δεν πρέπει να το κάνουν οι τράπεζες» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από το ΕΣΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v