EE: Εξαιρετικά απίθανο το clean exit για την Ελλάδα

Η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος στα τέλη του χρόνου ξεκαθαρίζει ανώτατος αξιωματούχος. Θα έχει τη μορφή «συμβατικής σχέσης» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Οι επιλογές για το μαξιλάρι του ΤΧΣ.

EE: Εξαιρετικά απίθανο το clean exit για την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι «εξαιρετικά απίθανο» να ολοκληρώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης χωρίς να χρειαστεί κάποιας μορφής βοήθεια η οποία θα απαιτεί να πετύχει συγκεκριμένους στόχους, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Μια απόλυτα καθαρή έξοδος (clean exit) είναι εξαιρετικά απίθανη», είπε σε δημοσιογράφους. «Πρέπει να εξετάσουμε τις άλλες επιλογές υπάρχουν. Όποια επιλογή και αν υιοθετηθεί, θα είναι μια συμβατική σχέση ανάμεσα στους θεσμούς της ευρωζώνης και τις ελληνικές αρχές», δήλωσε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έναν νέο οικονομικό διακανονισμό για την Αθήνα. "Τα εναπομείναντα κεφάλαια από το μαξιλάρι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ή σε μία γραμμή πίστωσης" είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, ενώ οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη, συμπλήρωσε, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για επικύρωση από εθνικά κοινοβούλια, αν αυτό απαιτείται.

Σημειώνεται ότι το Euro2day.gr είχε αποκαλύψει ότι οι Ευρωπαίοι εξέτασαν δύο σενάρια για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Το ένα αφορούσε πλήρη έξοδο (clean exit) και το δεύτερο την υιοθέτηση κάποιου τύπου αυξημένης επιτήρησης, αλλά και το γεγονός ότι τελικά υιοθετείται το δεύτερο σενάριο.

Σε σχέση με την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, ο αξιωματούχος επανέλαβε ότι η τρόικα περιμένει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να αποφασιστούν οι κινήσεις που θα γίνουν στη συνέχεια. Οπως είπε χαρακτηριστικά: ακόμα αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v