Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΕΕ: Όχι δικηγόροι σε ρόλο ειδικού διαχειριστή «κόκκινων» δανείων

Αλλαγή της διάταξης που επιτρέπει σε δικηγόρους με οικονομοτεχνικές γνώσεις να αναλάβουν ρόλο ειδικού διαχειριστή για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων ζητά με επιστολή του το Οικονομικό Επιμελητήριο. Τι προτείνει.

ΟΕΕ: Όχι δικηγόροι σε ρόλο ειδικού διαχειριστή «κόκκινων» δανείων
Την παρέμβαση του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος προκάλεσε η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρο 10 της τροπολογίας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων, που αφορά στον ορισμό ειδικού διαχειριστή.

Εκεί, αναφέρεται ότι ρόλο ειδικού διαχειριστή μπορεί να παίξει -μεταξύ άλλων- και δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις ή δικηγορική εταιρία στην οποία συμμετέχει δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά, με επιστολή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης και τους βουλευτές, την αντικατάσταση της παραγράφου, με την αιτιολογία ότι η οικονομοτεχνική γνώση είναι γνώση, που τεκμαίρεται από τις σπουδές και την επαγγελματική δραστηριότητα του οικονομολόγου, και δεν μπορεί να αποδειχθεί από την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Ειδικότερα το ΟΕΕ προτείνει ως ειδικός διαχειριστής να ορίζεται νόμιμος ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο όπως ορίζονται στον Ν.3693/2008 (Α΄174), ή ελεγκτής πτυχιούχος ανώτατης σχολής που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και κάτοχος αδείας λογιστή - φοροτεχνικού Α΄ τάξεως του Ν.2515/1997 (Α΄154) ή δικηγορική εταιρεία στην οποίαν απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας οικονομολόγοι με οικονομοτεχνικές γνώσεις.

Η επιστολή του Επιμελητηρίου προς το υπουργείου Ανάπτυξης και τους βουλευτές:

"Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), είναι ο Φορέας των 90.000 Οικονομολόγων που ιδρύθηκε το 1980 με το Ν. 1100/80 και σύμφωνα με το θεσμικό του πλαίσιο είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας και της κοινωνίας.

Σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο Νόμου «Ενσωμάτωση στο Ελληνικό δίκαιο Α της απόφασης πλαίσιο 2008/909/ΔΕΗ του Συμβουλίου της 27ης...........» με θέμα:

«Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων».

Το ΟΕΕ ως αρμόδια δημόσια Αρχή των οικονομολόγων και λογιστών φοροτεχνικών προτείνει την αντικατάσταση της παραγράφου 1 του άρθρου 10 «Ορισμός ειδικού διαχειριστή» με το παρακάτω κείμενο:

Ως ειδικός διαχειριστής ορίζεται νόμιμος ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο όπως ορίζονται στον Ν.3693/2008 (Α΄174), ή ελεγκτής πτυχιούχος ανώτατης σχολής που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και κάτοχος αδείας λογιστή - φοροτεχνικού Α΄ τάξεως του Ν.2515/1997 (Α΄154) ή δικηγορική εταιρεία στην οποίαν απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας οικονομολόγοι με οικονομοτεχνικές γνώσεις.

Ειδικός διαχειριστής μπορεί να οριστεί και σύμπραξη προσώπων εφόσον συμμετέχει σε αυτή νόμιμος ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο ή ελεγκτής πτυχιούχος ανώτατης σχολής που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας ή δικηγορική εταιρεία στην οποίαν απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας οικονομολόγοι με οικονομοτεχνικές γνώσεις.

Ζητούμε την αντικατάσταση της παραγράφου με την αιτιολογία ότι η οικονομοτεχνική γνώση είναι γνώση που τεκμαίρεται από τις σπουδές και την επαγγελματική δραστηριότητα του οικονομολόγου και δεν μπορεί να αποδειχθεί από την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε το δίκαιο αίτημά μας και προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάσταση της σχετικής παραγράφου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v