Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ελληνική εμπλοκή στα «φορο-ντίλ» του Λουξεμβούργου

Ποιες εταιρείες που σχετίζονται με την Ελλάδα υπέγραψαν μυστικές φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο. Τι δείχνουν τα έγγραφα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων. Ο ρόλος της PwC.

Η ελληνική εμπλοκή στα «φορο-ντίλ» του Λουξεμβούργου

Εννέα εταιρείες με ελληνικό ενδιαφέρον περιλαμβάνονται στη «λίστα του Λουξεμβούργου» («Luxemburg Leaks») με τις 340 επιχειρήσεις οι οποίες φέρονται να έχουν υπογράψει μυστικές φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο με στόχο την ελαχιστοποίηση των φόρων τους, με βάση έγγραφα, για την περίοδο 2002 – 2010, που αποκάλυψε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Αυτές οι «νομικές μυστικές συμφωνίες» περιλαμβάνουν σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία σχεδιασμένα να οδηγήσουν σε δραστικό περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης. Οι αποφάσεις στην ουσία είναι έγγραφες διαβεβαιώσεις πως τα σχέδια περιορισμού των φόρων από τις εταιρείες θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση από τις Αρχές του Λουξεμβούργου.

Στον κατάλογο των εγγράφων της ICIJ και κάτω από την κατηγορία «Ελλάδα» περιλαμβάνεται η EFG, ο τραπεζικός βραχίονας του ομίλου Λάτση με έδρα την Ελβετία, η Weather Investments μέσω της οποίας ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουίρις είχε εξαγοράσει τη Wind Hellas, κι η Olayan Investments Company Establishment (που εδρεύει στην Αθήνα) της πανίσχυρης σαουδαραβικής οικογένειας Olayan, που είναι γνωστή από τις επενδύσεις σε ελληνικές εισηγμένες. Σήμερα, Παρασκευή, αποκαλύφθηκαν δύο ακόμα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα της ICIJ και στην κατηγορία "Ελλάδα": Πρόκειται για την Coca Cola HBC και την εταιρεία ακινήτων Bluehouse Capital.

Υπάρχουν επίσης οι διεθνείς όμιλοι Macquarie Group και Babcock & Brown που είχαν επενδύσει στο παρελθόν στην Ελλάδα ή διέθεταν funds με τοποθετήσεις στη χώρα μας. Τα ονόματα άλλων δύο ομίλων με ελληνικό ενδιαφέρον πρόκειται να ανακοινωθούν από τις 7 έως 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με την ICIJ.

Σύμφωνα με την έρευνα, «η PwC βοήθησε διεθνείς ομίλους να πετύχουν τουλάχιστον 548 συμφωνίες για φορολογικές υποθέσεις με τις Αρχές του Λουξεμβούργου γεγονός που επέτρεψε σε πολλούς από αυτούς να περιορίσουν τους φόρους που θα πλήρωναν».

Στην περίπτωση της Weather Investments, για παράδειγμα, το έγγραφο που αποκαλύπτει η ICIJ συνδέεται κυρίως με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους των εταιρειών (με έδρα το Λουξεμβούργο) που είχαν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εξαγοραστεί η Wind Hellas.

Από το έγγραφο της Babcock & Brown δεν προκύπτει σαφώς η σύνδεση με την Ελλάδα. Η επενδυτική εταιρεία είχε επενδύσει, πάντως, στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην περίπτωση του ομίλου Olayan το έγγραφο που διέρρευσε αφορά την πώληση ποσοστού που κατείχε στη LeasePlan, μια εξειδικευμένη ολλανδική τράπεζα που δραστηριοποιείται σε περίπου 30 χώρες στον τομέα του Leasing οχημάτων.

Η αντίδραση της Wind Hellas 

Σε ανακοίνωσή της, η WIND επισημαίνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Weather Investments. Όπως αναφέρει, «από το 2009, μέτοχοι της WIND είναι διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και η μητρική της εταιρεία είναι η Largo Limited.

Η WIND Ελλάς ήταν και είναι ελληνική εταιρεία, ιδρύθηκε και διατηρεί την έδρα της στην Ελλάδα από το 1992, καταβάλλοντας τους φόρους που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία στη χώρα μας για το σύνολο των εσόδων της. Επισημαίνουμε ακόμη, ότι από το 2009 η εταιρεία δεν έχει δώσει μέρισμα στους μετόχους της».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v