Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκάνδαλο ολκής στην Κύπρο με την Ελληνική Τράπεζα και την Αρχιεπισκοπή

Σκανδαλώδης υπόθεση ύψους εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτεται στην Κύπρο μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και Αρχιεπισκοπής. Η συγκάλυψη των ενόχων, η… επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και οι κεραυνοί Βγενόπουλου που ζητά παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα.

Σκάνδαλο ολκής στην Κύπρο με την Ελληνική Τράπεζα και την Αρχιεπισκοπή

Σκάνδαλο ολκής μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και του βασικού της μετόχου, δηλαδή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, αποκαλύπτεται στη μεγαλόνησο. Ωστόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αρκέστηκε σε πρόστιμο-χάδι, χωρίς να κινηθεί εναντίον οιουδήποτε φυσικού προσώπου!

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτεται, η τράπεζα αγόρασε ακίνητο από τον βασικό της μέτοχο (την Αρχιεπισκοπή) έναντι 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο χρειαζόταν η ίδια… 66 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις απαιτήσεις της εποπτικής αρχής, σε βασικά ίδια κεφάλαια!

Ο τραγέλαφος όμως μάλλον ξεκινά από το σημείο αυτό. Διότι η ίδια η εποπτική αρχή που της επέβαλε να ενισχύσει τα βασικά ίδια κεφάλαιά της της έδωσε, όπως η ίδια η Ελληνική Τράπεζα αποκαλύπτει, και… έγκριση για να εξαγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο, δαπανώντας μεγάλο ποσό χρημάτων.

Όπως προκύπτει, στη συνέχεια, όταν και έγινε έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, προέκυψε ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν χρειαζόταν το συγκεκριμένο ακίνητο για τις λειτουργικές ανάγκες της, κι ότι ουσιαστικά εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, κι όχι τα συμφέροντα όλων των μετόχων της.

Τι κυρώσεις επέβαλε όμως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου; Πρόστιμο μόλις 100.000 ευρώ, και μόνο στο νομικό πρόσωπο. Που σημαίνει ότι κατά την άποψη της Ε.Κ. Κύπρου,δεν υπάρχει κανένα φυσικό πρόσωπο που να ευθύνεται για τις αποφάσεις του… νομικού προσώπου!

Αναλυτική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε σήμερα ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος ως γνωστόν έχει στοχοποιηθεί στην Κύπρο σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα. Ο κ. Βγενόπουλος θέτει πληθώρα ερωτημάτων για την υπόθεση του κτιρίου της Αρχιεπισκοπής και ζητά τη δίωξη της προέδρου της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δ. Καλογήρου, κατηγορώντας την «για σωρεία ποινικών αδικημάτων παράβασης καθήκοντος».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, στην υπόθεση θα πρέπει πλέον να παρέμβει ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, ενώ δεν παραλείπει να καυτηριάσει τη σιωπή τόσο της ίδιας της Αρχιεπισκοπής για το θέμα, όσο και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Κύπρου και των διαφόρων πολιτικών που συνήθως εμφανίζονται «ως υπέρμαχοι της κάθαρσης και της τιμωρίας των σκανδάλων».

Πιο αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, διότι τον Μάρτιο του 2012 αγόρασε από το μέτοχό της Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ένα ακίνητο έναντι 15,5 εκατ. ευρώ με την ψευδή αιτιολόγηση και δημόσια ανακοίνωση ότι δήθεν το χρειαζότανε!

Η απόφαση της ΕΚΚ αναφέρει ότι 'η Εταιρεία δεν είχε πραγματική ανάγκη να αποκτήσει το εν λόγω ακίνητο' και ότι 'η Εταιρεία εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και όχι τα συμφέροντα όλων των μετόχων της'. Επίσης αναφέρει ότι 'το ύψος του ποσού που πληρώθηκε από την Εταιρεία για την απόκτηση του ακινήτου για τα μεγέθη αυτής ήταν υψηλό. Τα €15.500.000 που πληρώθηκαν για την απόκτηση του ακινήτου αντιστοιχούσαν, κατά τον ουσιώδη χρόνο, στο 25% περίπου των €66.000.000 που χρειαζόταν η Εταιρεία για κάλυψη των αυξημένων εποπτικών απαιτήσεων που αφορούσαν τα βασικά ίδια κεφάλαια της'. Τέλος, τα πραγματικά περιστατικά συμπληρώνονται από την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με ημερομηνία 23-3-2012 όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι 'για αυτήν τη συναλλαγή έχει ληφθεί η αναγκαία έγκριση από την αρμόδια Εποπτική Αρχή'!

Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτουν τα εξής αμείλικτα ερωτήματα:

1. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε συγκεκριμένα στελέχη που διέπραξαν τα, κατά την κρίση της ΕΚΚ, αδικήματα και να επιβάλλεται πρόστιμο μόνον στο νομικό πρόσωπο; Μήπως τα αδικήματα τελέσθηκαν διά της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος χωρίς τη μεσολάβηση κοινών θνητών;

2. Πώς είναι δυνατόν το πρόστιμο για αυτήν τη σκανδαλώδη συναλλαγή να είναι 100.000 ευρώ, όταν έχουν επιβληθεί πολλαπλάσια πρόστιμα σε δεκάδες τραπεζικά στελέχη επειδή κατά τη γνώμη της ΕΚΚ δεν συνδυάσθηκαν σωστά ορισμένα στοιχεία ενημερωτικών δελτίων;

3. Γιατί σ΄ αυτήν την περίπτωση η λαλίστατη πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Δ. Καλογήρου δεν έκανε δημόσιες δηλώσεις για σκάνδαλο και παραπομπή των υπόπτων για διάπραξη ποινικών αδικημάτων από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στη Δικαιοσύνη;

4. Γιατί σ΄ αυτήν την περίπτωση η Επιτροπή Θεσμών και οι διάφοροι πολιτικοί που εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της κάθαρσης και της τιμωρίας των 'σκανδάλων' έχουν εξαφανισθεί και δεν λένε ούτε λέξη; Και τέλος

5. Γιατί ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος δεν ζητά πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από τον κ. Γενικό Εισαγγελέα ώστε, εάν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, να απομακρύνει τους υπαίτιους από το περιβάλλον του για να μη μείνει καμία σκιά στις δραστηριότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου;

Εφόσον υπάρχει βούληση η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι Κράτος Δικαίου, νομίζω ότι πρέπει πλέον άμεσα να επέμβει ο κ. Γενικός Εισαγγελέας για να διερευνήσει την υπόθεση και να διωχθεί επιτέλους και η κ. Δ. Καλογήρου η οποία διά της κατά συρροήν διάπραξης ποινικών αδικημάτων παράβασης καθήκοντος έχει αποστερήσει τις αποφάσεις της ΕΚΚ από οποιαδήποτε νομική αξία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v