Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίζουν με... μειονέκτημα οι ελληνικές εταιρίες λόγω ενεργειακού κόστους

Η ελληνική βιομηχανία έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες βιομηχανίες Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, καθώς καταβάλλει υψηλότερο τίμημα για την ηλεκτρική ενέργεια. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Roland Berger.

Παίζουν με... μειονέκτημα οι ελληνικές εταιρίες λόγω ενεργειακού κόστους

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία εντάσεως ενέργειας είναι υψηλότερες στην Ελλάδα από εκείνες που ισχύουν στις ανταγωνίστριες ευρωπαϊκές χώρες, με σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή ανταγωνιστικότητά της.

Αυτό επιβεβαιώνει μελέτη της Roland Berger, του οίκου συμβούλων στρατηγικής με παγκόσμια παρουσία, την οποία δημοσιοποίησε η ΕΒΙΚΕΝ σε σημερινή συνάντηση-συζήτηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Τη μελέτη, η οποία συγκρίνει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία με έμφαση στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, παρουσίασε το στέλεχος της Roland Berger Παύλος Κλωνάρης, ο οποίος επεσήμανε πως οι υψηλές τιμές για την ελληνική βιομηχανία οφείλονται στη δομή της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα.

Η σύνοψη των συμπερασμάτων της μελέτης, όπως διατυπώθηκε από τη Roland Berger:

Συγκριτική ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με ευρωπαϊκές από τη Roland Berger 

1. Οικονομική Ανάκαμψη – Ανταγωνιστικότητα – Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Μία από τις αναγκαίες συνθήκες για την επίτευξη διατηρήσιμης ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης των εξαγώγιμων αγαθών προστιθέμενης αξίας, με αντίστοιχη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Κύριος παράγοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ύπαρξη μιας διεθνώς ανταγωνιστικής βιομηχανίας. Πρωταρχικός πυλώνας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητά της ελληνικής βιομηχανίας είναι η εξασφάλιση κόστους παραγωγής ίδιου ή χαμηλότερου σε σχέση με αυτό κύριων ανταγωνιστών της.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικός παράγοντας της ανταγωνιστικότητας, προπάντων της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας, καθώς αποτελεί το 20%-40% του κόστους παραγωγής ή μεταποίησης ανάλογα με τον κλάδο. Στη μελέτη που πραγματοποίησε η Roland Berger Σύμβουλοι Στρατηγικής, συγκρίνονται το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και η δομή της αντίστοιχης αγοράς, στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία με έμφαση στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας.

2. Η ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει υψηλότερο πραγματικό μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η ελληνική βιομηχανία εντάσεως ενέργειας έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες βιομηχανίες των εξεταζόμενων χωρών, καθώς καταβάλλει υψηλότερο τίμημα για την ηλεκτρική ενέργεια από εκείνο των ανταγωνιστών της και στις τρεις χώρες, σε αντίθεση με διαφορετικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς. Σημειώνεται ότι το επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα για τη βιομηχανία εντάσεως ενέργειας παραμένει αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με τις συγκρινόμενες χώρες ακόμα και μετά την εφαρμογή των πρόσφατων συμφωνηθέντων εκπτώσεων και πρόσθετων αντισταθμίσεων που γίνονται στο 2014. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι ποιο έτος θα διαρκούν τα μέτρα αυτά στην Ελλάδα προκειμένου να μειώνονται μέχρι ένα σημείο οι διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Η αβεβαιότητα αυτή για τη διάρκεια και την ισχύ των μέτρων καθιστά δύσκολο τον μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας.

Επίσης, η πραγματική εικόνα των εξεταζόμενων αγορών που αποτυπώνεται με την ανάλυση είναι αρκετά
διαφορετική συγκριτικά με τη στατιστική εικόνα που εμφανίζεται βάσει στοιχείων της Eurostat και της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η στατιστική αυτή εικόνα της μέσης τιμής ηλεκτρικής
ενέργειας δεν λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη τις εκπτώσεις και στοχευμένες πολιτικές αντιστάθμισης - μείωσης
κόστους που εφαρμόζονται στις συγκρινόμενες χώρες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις
βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας.

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στο ανωτέρω γράφημα, οι μέσες τιμές στις 4 συγκρινόμενες χώρες έχουν ως εξής: 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v