Η τροπολογία για την αποκατάσταση των μισθών ενστόλων-δικαστικών

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τους ένστολους και τους δικαστικούς. Προβλέπει για τους πρώτους επιστροφή των αναδρομικών σε ποσοστό 50% και ανάλογη αποκατάσταση των μισθών. Ολη η τροπολογία.

Η τροπολογία για την αποκατάσταση των μισθών ενστόλων-δικαστικών

Στη Βουλή κατατέθηκε -ως εκπρόθεσμη- η τροπολογία για την αποκατάσταση του 50% των αναδρομικών των ενστόλων αλλά και η αποκατάσταση των δικαστικών. Η συζήτηση και η ψήφιση αναμένεται την Τετάρτη.

Με την τροπολογία καταργούνται οι διατάξεις που προέβλεπαν την περικοπή από 1 Αυγούστου 2012 του βασικού μισθου και των μνημονευομένων επιδομάτων των αμειβομένων και συνταξιοδοτουμένων με το ειδικό μισθολόγιο στρατιωτικών και καθορίζονται νέοι βασικοί μισθοί και νέα ποσά για τα εν λόγω επιδόματα από την ίδια ημερομηνία.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατή η χορήγηση του συνόλου των αναδρομικών διαφορών αποδοχών και συντάξεων ύψους 695,2 εκατ. ευρώ περίπου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τοιν Σωμάτων Ασφαλείας και 134,2 εκατ. ευρώ για τους δικαστικούς λειτουργούς καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εκτροχιάζονταν ο προϋπολογισμός (το σύνολο του ποσού περνά στη φετινή χρήση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ).

Γι' αυτό το λόγο προωθείται η εξόφληση του 50% των αναδρομικών οφειλών από 01.08.2012 έως 30.06.2014 σε βάθος τριετίας (36 δόσεις), δηλαδή ποσού 414,7 εκατ. ευρώ, αρχής γενομένης από το έτος 2015. Συγκεκριμένα, για το 2015 και καθένα από τα επόμενα οικονομικά έτη, έχει σχεδιαστεί η χορήγηση ποσού ύψους 138,2 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και τους δικαστικούς λειτουργούς.

Ειδικά για τις διαφορές αποδοχών και συντάξεων για το διάστημα από 01.07.2014 έως 31.12.2014 θα χορηγηθεί ποσό 91,4 εκατ. ευρώ εντός του 2014 για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αντίστοιχα για τους δικαστικούς λειτουργούς, η καταβολή των διαφορών αποδοχών πραγματοποιείται ήδη από 01.07.2014 μέσω της αναπροσαρμογής των μισθών και συντάξεων και έως το τέλος του 2014 θα έχει καταβληθεί το ποσό των 34,8 εκατ. ευρώ.

Οι τρέχουσες αποδοχές των ενστόλων επιστρέφουν επίσης κατά το ήμιση στα προ περικοπών επίπεδα και όπως σημειώνει το υπουργείο τους φέρνει σε καλύτερη θέση από το μέσο δημόσιο υπάλληλο δεδομένου ότι «οι μέσες σταθμισμένες μηνιαίες μικτές τακτικές αποδοχές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα ανέρχονται πλέον στο ποσό των 1.825 ευρώ περίπου, ενώ οι μέσες σταθμισμένες μηνιαίες μικτές τακτικές αποδοχές για τους αμειβόμενους σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο ανέρχονται στο ποσό των 1.550 ευρώ περίπου (15% μεσοσταθμική διαφορά)».

* Δείτε όλη την τροπολογία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v