Γιακουμάτος: Προσφορές όλο το χρόνο για το 50% του stock

Με στόχο μείωση των τιμών ως 15% ο υφυπουργός Ανάπτυξης απελευθερώνει τις προσφορές. Αντιδρά η ΕΣΕΕ με τη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι πλήττονται οι «μικροί».

Γιακουμάτος: Προσφορές όλο το χρόνο για το 50% του stock

Απελευθέρωση των προσφορών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έως του 50% των εμπορευμάτων (εκτός τροφίμων) που διαθέτει ένα κατάστημα προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου όπως ορίζει "ο Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες".

Με την απόφαση αυτή ο υφυπουργός εκτιμά ότι θα σημειωθεί πτώση τιμών κατά 15%. Ωστόσο υπάρχουν και ενστάσεις και δη από τους μικρομεσαίους εμπόρους οι οποίοι διαφωνούν στη διάρκεια της περιόδου των προσφορών ζητώντας να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τις εκπτώσεις.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ προς τον υπουργό με θέμα "Ο εμπορικός κόσμος αποδέχεται το νέο Κώδικα Δεοντολογίας του διαλόγου των φορέων με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου". Η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, που κοινοποιήθηκε σήμερα, ουσιαστικά θέτει θέμα ασυνεννοησίας μεταξύ του υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου της εργοδοτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα "Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο επίκεντρο της ανάπτυξης και της απασχόλησης", που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Νοεμβρίου, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, διεξοδικά και ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των εκπτώσεων, προσφορών και προωθητικών ενεργειών που θα ισχύσει για την ελληνική αγορά, σύμφωνα με το σχέδιο που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προς τους φορείς που συμμετείχαν στον διάλογο.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του υφυπουργού για τις προσφορές, που έχει πάρει τον δρόμο για τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, προβλέπονται τα εξής:

1. Χρόνος και εύρος διενέργειας των πρακτικών εμπορικής επικοινωνίας με τον καταναλωτή

Εκπτώσεις διενεργούνται 4 φορές το χρόνο. Κατά τη διάρκειά τους εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προσθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενους ποσοστό.

Επίσης προβλέπεται ότι οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.

2. Καταστήματα Stock και Outlet

Χαρακτηρίζονται καταστήματα Stock ή Outlet τα καταστήματα λιανικής πώλησης των προϊόντων εκείνων που ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις εξής κατηγορίες:

- αποθέματα προηγούμενων εμπορικών περιόδων
- αποθέματα παλαιάς μόδας
- αποθέματα καταργημένων ή παλαιών ή μη εμπορεύσιμων εμπορικών κωδικών
- αποθέματα παλαιών εμπορικών σειρών
- παλαιά εν γένει αποθέματα
- είδη ξεπερασμένης τεχνολογίας και καταναλωτικών συνηθειών
- είδη πλεονάζουσας παραγωγής
- είδη που επιστράφηκαν ή και αποθέματα λόγω ακύρωσης παραγγελιών
- είδη που ανήκουν σε δοκιμαστικές ή πειραματικές σειρές ή είναι δείγματα

*Το πλήρες κείμενο της απόφασης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v