Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τραπεζίτες στη σκιά της τρόικας

Πρέπει να υπάρξει πρόοδος για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα διαμηνύει η Κομισιόν. Για επιστροφή το σαββατοκύριακο μιλά πηγή της ΕΕ. Νέο ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία τραπεζικών στελεχών. Στο επίκεντρο τα «κόκκινα δάνεια».

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τραπεζίτες στη σκιά της τρόικας

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά το προηγούμενο ραντεβού ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντώνται εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου στις 18:00.

Εκτός από τους δύο άντρες το "παρών" θα δώσουν και εκπρόσωποι των τραπεζών, γεγονός που συνηγορεί με την εκτίμηση ότι θέμα της συνάντησης θα είναι η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια επί των οποίων υπάρχουν ενστάσεις από τους δανειστές.

Οι εξελίξεις τρέχουν στη σκιά νέων πιέσεων από την πλευρά της Κομισιόν η Ελλάδα να προχωρήσει τα θέματα ώστε να επιστρέψει η τρόικα και να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις πριν από τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται το Eurogroup.
Το μεσημέρι η εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε ότι θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος ώστε να οριστεί η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα. Προσέθεσε δε ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα.

Ποιο συγκεκριμένα, η κ. Αντρέεβα είπε ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, όπως στον προϋπολογισμό του 2015, τα «κόκκινα» δάνεια, την είσπραξη των φόρων και άλλες πηγές δημοσίων εσόδων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ευρωπαϊος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η τρόικα θα επιστρέψει το Σαββατοκύριακο για να συνεχιστεί η αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση διά στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου παραδέχθηκε χθες ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη. Στο χθεσινό ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμφωνία για την επόμενη μέρα (προληπτική γραμμή πίστωσης) και την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος.

Η ανταλλαγή στοιχείων και απόψεων με τους δανειστές είναι καθημερινή. «Ειδικά αυτή η αξιολόγηση είναι σημαντικό να κλείσει, ιδίως όταν μετά το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης κατέστη σίγουρο -και όχι θεωρητικό όπως μέχρι τώρα- ότι εφόσον συμβεί αυτό βγαίνουμε από το πρόγραμμα», έλεγε χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, που θεωρεί απόλυτα φυσιολογική την πίεση που ασκούν οι δανειστές στην ελληνική πλευρά. «Δεν είναι ασυνήθιστοι οι κραδασμοί σε τέτοιες φάσεις. Κάθε φορά πριν έρθει η τρόικα για διαπραγμάτευση, συμβαίνει κάτι αντίστοιχο», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v