Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κτηματαγορά: Οι τιμές πώλησης κατοικιών σε 63 περιοχές

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε Αθήνα και άλλες περιοχές. Να επικεντρωθούν σε ακίνητα ηλικίας άνω των πέντε ετών και μεγάλης επιφάνειας προτρέπουν οι μεσίτες τους υποψήφιους αγοραστές. Τι μπορεί να οδηγήσει σε νέα υποχώρηση το 2015.

Κτηματαγορά: Οι τιμές πώλησης κατοικιών σε 63 περιοχές

Μπορεί οι τιμές των διαμερισμάτων να έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 40% σε σύγκριση με το 2008, αλλά οι ευκαιρίες εντοπίζονται κυρίως σε ακίνητα παλαιότερα των πέντε ετών καθώς και σε ακίνητα μεγαλύτερων επιφανειών.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων, όπως ο διευθύνων σύμβουλος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates Θέμης Μπάκας, προβλέπουν πως την επόμενη χρονιά θα σημειωθεί νέα συμπίεση των τιμών σε επίπεδα 10% - 15%, ειδικά αν δεν υπάρξει νέα ρύθμιση αναστολής των πλειστηριασμών. «Με την έναρξη των πλειστηριασμών, τα ακίνητα που θα είναι προς διάθεση στην ελληνική κτηματαγορά θα ξεπεράσουν τις 250.000» λέει ο κ. Μπάκας. Κατά τη διάρκεια του 2014 οι τιμές έχουν υποχωρήσει από 5% - 15% σε σχέση με το 2013. 

Βασικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας με τους αγοραστές είναι  το ποσοστό έκπτωσης που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι ιδιοκτήτες – κατασκευαστές. Το μέσο ποσοστό έκπτωσης ή παροχών (δωρεάν θέση parking, αποθήκη, κ.λπ.) αγγίζει το 15%, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένα περιστατικά που μπορεί να ξεπεράσουν το 25%.

Αρκετοί ενδιαφερόμενοι επιλέγουν πλέον και ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας σε σχέση με το παρελθόν διότι το ποσοστό έκπτωσης – παροχές είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς τα συγκεκριμένα έχουν πολύ μικρότερη ζήτηση λόγω κόστους συντήρησης, φόρων κ.λπ.

Μπορεί τα στοιχεία του πίνακα να δείχνουν πως οι τιμές στα νεότερα διαμερίσματα ξεκινούν από τα 1.350 ευρώ το τετραγωνικό (π.χ. Άγιοι Ανάργυροι, Περιστέρι κ.α.), αλλά οι μεσίτες υποστηρίζουν πως όσοι ψάξουν θα βρουν νεόδμητα ακίνητα με τιμές από 1.000 ευρώ ανά τ.μ.

Από πολύ χαμηλότερα ξεκινούν οι τιμές στα παλαιότερα διαμερίσματα. Με 500 ευρώ το τ.μ. αποκτά κάποιος διαμέρισμα στους Αγ. Αναργύρους, με 800 στο Ίλιον, με 900 ευρώ ανά τ.μ. στον Γέρακα και στην Αγία Παρασκευή.

Βέβαια, κυκλοφορούν και πολλές ευκαιρίες γι’ αυτό και πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για τις «γκαρσονιέρες των 5.000 ευρώ» και τα τριάρια των 30.000 και 40.000 ευρώ».

Τα μεσιτικό γραφείο ενεπλάκη πρόσφατα σε αγορά ρετιρέ 120 τ.μ. στην Κυψέλη έναντι 70.000 ευρώ, ενώ το ίδιο γραφείο διέθεσε στην ίδια περιοχή υπερυψωμένο ισόγειο τριάρι με τιμή κοντά στις 20.000 ευρώ.

Στην αγορά ακινήτων γνωρίζουν, πάντως, πως «οι ευκαιρίες δεν εντοπίζονται τόσο εύκολα όσο τις παρουσιάζουν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων». Επαναλαμβάνουν πως παρά την πολυετή κρίση είναι περιορισμένος ο αριθμός των διαμερισμάτων ηλικίας κάτω των πέντε - έξι ετών που βγαίνουν στην αγορά. Ειδικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία οι τιμές καταγράφουν μικρότερη πτώση σε σύγκριση με τα παλαιότερα διαμερίσματα, ενώ μεγαλύτερες αντοχές δείχνουν οι τιμές και σε διαμερίσματα που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό. 

Με τα επιτόκια καταθέσεων υπό πίεση, όσοι θέλουν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε ακίνητα μπορούν να προτιμήσουν και πόλεις της περιφέρειας, όπου οι τιμές είναι ακόμα καλύτερες. Από τα 400 ευρώ ανά τ.μ. ξεκινούν στη Χαλκίδα ή στα Γιαννιτσά, από τα 460 ευρώ ανά τ.μ. στην Τρίπολη, από 300 ευρώ ανά τ.μ. στην Ορεστιάδα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v