Περιζήτητη για τις ξένες αεροπορικές εταιρείες η Ελλάδα

Έντεκα πτήσεις την εβδομάδα στο δρομολόγιο Νέα Υόρκη - Αθήνα από την Delta Airlines. Αύξηση 19% φέτος των Αμερικανών τουριστών που ήρθαν αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα. Σχέδια για το αεροδρόμιο της Τρίπολης έχει αραβική low cost αεροπορική εταιρεία.

Περιζήτητη για τις ξένες αεροπορικές εταιρείες η Ελλάδα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων αεροπορικών εταιρειών βρίσκεται η Ελλάδα η οποία, όπως όλα δείχνουν, έχει όλες τις προϋποθέσεις για ακόμη καλύτερες επιδόσεις τα επόμενα χρόνια. Η ζήτηση για πτήσεις προς τη χώρα μας αφορά τόσο την Αθήνα, η οποία έχει επανέλθει μεταξύ των προορισμών υψηλής ζήτησης, όσο και άλλους ελληνικούς προορισμούς που τώρα επιχειρούν να τοποθετηθούν στον αεροπορικό χάρτη.

Τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν πολλές μεγάλες αεροπορικές αποχώρησαν από την ελληνική αγορά, κρίνοντας ασύμφορη τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα μας. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, είναι εμφανές ότι η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει και η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρείες επιστρέφουν, αυξάνοντας μάλιστα τις συχνότητες, εκτιμώντας, προφανώς, ότι η ζήτηση για τα ταξίδια προς την Ελλάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη την επόμενη χρονιά.

Πάνω από 25.000 θέσεις τον μήνα στη γραμμή Αθήνα - Νέα Υόρκη από την Delta 

Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Airlines ανακοίνωσε ότι για το καλοκαίρι του 2015 αυξάνει τις πτήσεις της από το αεροδρόμιο Kennedy της Νέας Υόρκης προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η αμερικάνικη εταιρεία, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει σε εποχικό το δρομολόγιο προς την ελληνική πρωτεύουσα, θα ξεκινήσει τις πτήσεις μεταξύ των δύο πόλεων με την έναρξη της θερινής σεζόν στις 30 Μαρτίου. Αρχικά θα κάνει πέντε πτήσεις την εβδομάδα, ενώ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οπότε και αναμένεται εκτόξευση της ζήτησης, τα δρομολόγια θα γίνουν έντεκα την εβδομάδα. Το καλοκαίρι η εταιρεία θα προσφέρει 5.900 θέσεις την εβδομάδα στη γραμμή Αθήνα - Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για μία ανακοίνωση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Αμερική αποτελεί διαρκή στόχο για τον ελληνικό τουρισμό. Οι Αμερικανοί επισκέπτες κατά κύριο λόγο είναι υψηλού εισοδήματος και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η χώρα μας επιθυμεί να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το 2013 περίπου 755.000 Αμερικανοί τουρίστες ήεθαν την Ελλάδα, αριθμός αυξημένος κατά 35% σε σχέση με το 2012. Για τη φετινή χρονιά τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ο αριθμός των Αμερικανών που έφτασαν στην Αθήνα αεροπορικώς ήταν αυξημένος 19% εν συγκρίσει με το 2013.

Τα σχέδιά της για την ενίσχυση της παρουσίας της την επόμενη θερινή περίοδο έχει ανακοινώσει και η Ryanair, η οποία εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σημαντικό παίκτη στην αγορά της ελληνικής πρωτεύουσας, όπου ξεκίνησε τη δραστηριότητά της την περασμένη άνοιξη. Επίσης την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η Aegean Airlines να ανακοινώσει τον σχεδιασμό της για το καλοκαίρι του 2015, που περιλαμβάνει αύξηση συχνοτήτων, αλλά και νέα δρομολόγια.

Καλοβλέπει την Τρίπολη αραβική low cost αεροπορική εταιρεία

Την ίδια στιγμή που η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια στη χώρα μας αυξάνεται, τη δική της θέση στον αεροπορικό χάρτη επιδιώκει να βρει η Τρίπολη καθώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πολύ φιλόδοξα σχέδια για το αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο εκτός από στρατιωτικό θα λειτουργεί και ως πολιτικό.

Ως το τέλος του 2014 αναμένεται ότι θα βγει η πρόσκληση με την οποία ιδιώτες επενδυτές θα καλούνται να συμπράξουν για την ανάπτυξη του αεροδρομίου. Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει η καναδική εταιρεία ΙΒΙ Group για τη μετατροπή του αεροδρομίου, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί επένδυση περίπου 75-90 εκατ. ευρώ περίπου.

Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η δημιουργία ενός αεροδρομίου low cost το οποίο θα μπορεί να προσελκύσει κίνηση ακόμη και εταιρειών που επιθυμούν να πετάξουν στην Αθήνα, αλλά θεωρούν ότι είναι ακριβό το αεροδρόμιό της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την Air Arabia, η οποία είναι μια εναλλακτική, low cost αραβική αεροπορική εταιρεία, που φέρεται να καλοβλέπει το ενδεχόμενο έναρξης πτήσεων προς την πόλη της Πελοποννήσου μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του αεροδρομίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v