ΔΕΣΦΑ: Ηλεκτρονική πλατφόρμα στη δευτερογενή αγορά αερίου

Κατάλογο με 17 έργα μικρής κλίμακας έχει καταρτίσει ο ΔΕΣΦΑ, με στόχο την διευκόλυνση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε οικιστικές και βιομηχανικές περιοχές. Σημαντική κρίνεται η λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

ΔΕΣΦΑ: Ηλεκτρονική πλατφόρμα στη δευτερογενή αγορά αερίου

Επενδύσεις ύψους 22,2 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνονται στον κατάλογο μικρών έργων που έχει καταρτίσει ο ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για 17 έργα μικρής κλίμακας, η ολοκλήρωση των οποίων θα βελτιώσει τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε οικιστικές και βιομηχανικές περιοχές και θα διευκολύνει τη διακίνηση του.

Ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου, θα έχει η λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φυσικού Αερίου, η οποία τοποθετείται χρονικά το Μάρτιο του 2016. Το σύστημα αυτό εκτός των άλλων, θα προσφέρει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διενέργεια πράξεων στη δευτερογενή αγορά φυσικού αερίου, όπως και στη δευτερογενή αγορά μεταφορικής ικανότητας του εθνικού συστήματος.

Στα σημαντικότερα από αυτά περιλαμβάνονται:

*Μετρητικός σταθμός στα Φάρσαλα για την τροφοδότηση του δικτύου διανομής της περιοχής, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.

*Μετρητικός σταθμός Καβάλας για την τροφοδοσία του δικτύου της πόλης και των γειτονικών πόλεων Παλιού και Ελευθερούπολης, προϋπολογισμού 3,9 εκατομμυρίων ευρώ.

*Επεκτάσεις και αναβαθμίσεις μετρητικών σταθμών Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ.

*Προμήθεια Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Το Ολοκληρωμένο σύστημα, εκτός από την παροχή σε κάθε ενδιαφερόμενο η πληροφόρηση για τη λειτουργία και χρήση του Εθνικού Συστήματος φυσικού αερίου, θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών. Μέσω αυτού ο Διαχειριστής (ΔΕΣΦΑ) θα διαχειρίζεται τη δευτερογενή αγορά Μεταφορικής Ικανότητας του Εθνικού Συστήματος, των εγκαταστάσεων του υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, αλλά και τη δευτερογενή αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο χρηστών – πελατών του Εθνικού Συστήματος. Προϋπολογισμός 1,95 εκατομμύρια ευρώ.

*Εγκατάσταση νέου εξοπλισμού SCADA πεδίου, λόγω απαξίωσης του υφιστάμενου. Προϋπολογισμός 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

*Αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού Σιδηροκάστρου και κατασκευή μετρητικών σταθμών για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής Korinthos Power Protergia. Στο πρώτο έργο συνολικού προϋπολογισμού 3,3 εκατομμυρίων, έχει εκτελεστεί και βρίσκεται σε λειτουργία η αρχική φάση αναβάθμισης. Η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται για το Νοέμβριο του 2015. Τα άλλα δύο έργα θα ολοκληρωθούν το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015 με προϋπολογισμό 3,4 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v