Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργασιακά: Ρήγμα στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

Επιμένει η τρόικα για αλλαγές στη λήψη αποφάσεων για απεργίες. Ποιες ρυθμίσεις συζητά το υπουργείο Εργασίας. Τι θα γίνει με λοκ άουτ και ομαδικές απολύσεις. Ζητούν ρητές δεσμεύσεις και για το ασφαλιστικό οι δανειστές.

Εργασιακά: Ρήγμα στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

Επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς η τρόικα φαίνεται πως επιμένει σε σημεία που μέχρι σήμερα αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση και κυρίως για το ΠΑΣΟΚ, όπως η διαδικασία λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η κόντρα που υπήρξε χθες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων έχει να κάνει και με τις συγκεκριμένες πιέσεις, καθώς κάποιοι στη Ν.Δ. (όχι όμως όλοι) δεν βλέπουν με κακό μάτι τις προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο 1264 του 1982.

Από την πλευρά του πάντως, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι ο συνδικαλιστικός νόμος αποτέλεσε τομή για τη δημοκρατικά οργανωμένη συλλογική έκφραση του κόσμου της εργασίας, και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας και οι αρχές του.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι η υπερτριακονταετής εμπειρία εφαρμογής του έχει δείξει την ανάγκη εξορθολογισμού επιμέρους σημείων και στρεβλώσεων, που είτε δεν συμβαδίζουν με τις σημερινές ανάγκες της οικονομίας είτε έχουν υποστεί καταστρατηγήσεις και καταχρηστική εφαρμογή, ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις και σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο κ. Βρούτσης, αυτή η επανεξέταση πρέπει να γίνει με προσοχή, ωριμότητα και, κυρίως, με συναινέσεις.

Οι αλλαγές για τις οποίες έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως αφορούν κυρίως την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιών σε 48 ώρες από 24 στον ιδιωτικό τομέα και σε 8 ημέρες από 4 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Βέβαια, η τρόικα πιέζει για αλλαγές και στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, θέτοντας θέμα αύξησης της απαιτούμενης πλειοψηφίας (50%+1).

Επίσης συζητείται η εκλογίκευση του αριθμού των συνδικαλιστών και των ημερών που δικαιούνται να απέχουν από την εργασία τους με αποδοχές, καθώς σε δεκάδες περιπτώσεις (κυρίως σε ΔΕΚΟ) χορηγούνται περισσότερες άδειες ακόμη και από εκείνες που προβλέπει ο νόμος.

Όσο για το λοκ άουτ, η ελληνική πλευρά αναμένεται να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της ταχύτερης εκδίκασης υποθέσεων που εμμέσως αφορούν την ανταπεργία, όπως το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα.

Η τρόικα από την πλευρά της επιμένει για θεσμοθέτηση του λοκ άουτ, ενώ ζητά νομοθετική επικύρωση μέσω του κοινοβουλίου των αλλαγών που εφαρμόζονται στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Παράλληλα, επιμένει στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό και ζητά από την ελληνική πλευρά να δεσμευτεί ρητά για αυτές, ακόμη κι αν θεσμοθετηθούν τελικά εντός του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v