Σιδηρόδρομος: Στη ΓΑΙΑΟΣΕ περνάει ο έλεγχος του τροχαίου υλικού

Μια σειρά προαπαιτούμενα για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ τακτοποιούνται με διατάξεις σχεδίου νόμου του υπουργείου Υποδομών. Περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που αναμένονται εδώ και πολλούς μήνες από τις εταιρείες του κλάδου.

Σιδηρόδρομος: Στη ΓΑΙΑΟΣΕ περνάει ο έλεγχος του τροχαίου υλικού

Τη μεταφορά στη ΓΑΙΑΟΣΕ της διαχείρισης του τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού προβλέπει το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων» του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και σύντομα αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς με τις ρυθμίσεις του τακτοποιούνται μια σειρά προαπαιτούμενα που αφορούν την πώληση των δύο σιδηροδρομικών εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ.

Πάντως, δεν αποκλείεται επιμέρους ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου να αλλάξουν έως ότου αυτό κατατεθεί για ψήφιση καθώς υπάρχουν διατάξεις που έχουν προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις τόσο στα κόμματα, όσο και στους ενδιαφερόμενους φορείς.

Συγκεκριμένα το Σ/Ν προβλέπει ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ είναι αρμόδια για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της ακίνητης και κινητής σιδηροδρομικής περιουσίας. Στους σκοπούς της περιλαμβάνονται:

α) η διαχείριση και η εκμετάλλευση σιδηροδρομικών ακινήτων και σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού,
β) η ίδρυση και η λειτουργία εμπορευματικών κέντρων σε ακίνητα που διαχειρίζεται ή της ανήκουν,
γ) η παραγωγή και η πώληση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) σε ακίνητα που διαχειρίζεται ή της ανήκουν.

Σε ό,τι αφορά την παροχή Υπηρεσιών Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ) στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές προβλέπεται ότι έως και το 2019 ανατίθεται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. Το συνολικό ποσό αποζημιώσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από το Δημόσιο, για την εκτέλεση υπηρεσιών ΥΔΥ δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 50 εκατ. ετησίως για τα έτη 2014 - 2019. Μετά το 2019, η παροχή υπηρεσιών ΥΔΥ στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές ανατίθεται από τη ΡΑΕΜ με διαγωνιστική διαδικασία.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. αναθέτει τη μηχανοστασιακή και την εργοστασιακή συντήρηση του τροχαίου υλικού που χρησιμοποιεί στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε.) για διάρκεια δέκα ετών, με όρους αγοράς.

Τακτοποίηση θεμάτων που αφορούν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Στις ρυθμίσεις του υπό κατάρτιση σχεδίου νόμου περιλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες αναμένονται εδώ και πολλούς μήνες από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα, με τις ρυθμίσεις αυτές τακτοποιούνται ζητήματα που βρίσκονται σε χρόνια εκκρεμότητα όπως είναι η αδειοδότηση και οι εγκρίσεις τοποθέτησης των κατασκευών κεραιών, η λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, η διόρθωση και η επικαιροποίηση των μελετών ραδιοεκπομπών και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι περιπτώσεις ανάκλησης των πιστοποιητικών πληρότητας των κατασκευών κεραιών, καθώς και θέματα ελέγχου των οικονομικών στοιχείων της ΕΕΤΤ και αξιοποίησης του αποθεματικού της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v