Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΕΕΘ: Ζητά οριστική λύση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Οριστική λύση και μάλιστα άμεσα στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να ανακουφιστούν οι οφειλέτες ζητά με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς ο ΟΕΕΘ.

ΟΕΕΘ: Ζητά οριστική λύση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Επιστολή σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γεώργιο Μαυραγάνη.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στους αρχηγούς και στους βουλευτές των κομμάτων της Βουλής.

Στην επιστολή του ο ΟΕΕΘ επισημαίνει τη σύγχυση που έχει προκαλέσει στην αγορά το θέμα της ρύθμισης των οφειλών εξαιτίας των αλλαγών που επήλθαν στην αρχική ρύθμιση αλλά και των φημών για νέες αλλαγές κατ' εντολή της τρόικας.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι αυτοί που σχεδιάζουν τη φορολογική πολιτική και την τμηματική καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, με τις προϋποθέσεις που γίνονται οι ρυθμίσεις, δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα, επισημαίνοντας ότι αγνοούν την φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την επιστολή μας αυτή, θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι η όλη αντιμετώπιση του θέματος της ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προκαλέσει τεράστια σύγχυση στην αγορά και αβεβαιότητα στους οφειλέτες ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης να επιλύσει οριστικά και αμετάκλητα το μεγάλο αυτό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες επιχειρήσεις και Έλληνες. Συγκεκριμένα, θέλουμε να πούμε τα εξής:

Ο πρώτος νόμος που συνέταξε το επιτελείο σας περιελάμβανε στην ρύθμιση, εκτός από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, και τις βεβαιωμένες μέχρι 30/09/2014.

Ήταν, φυσικά, μια ρύθμιση γενναία που, παρά τις όποιες επιφυλάξεις που υπήρχαν ως προς την εφαρμογή της, έδινε μια δίκαιη λύση που ταυτόχρονα εξυπηρετούσε τους οφειλέτες, την εφορία και τα ταμεία.

Δυστυχώς, όμως, η ρύθμιση αυτή ανετράπη άμεσα με την ψήφιση του δεύτερου νόμου που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τα εισοδήματα.

Αυτές, μάλιστα, τις ημέρες, κατά πληροφορίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και αυτός ο νόμος θα ανατραπεί αφού η Τρόικα απαιτεί οι ρυθμίσεις να γίνονται σε 72 δόσεις αντί των 100 δόσεων.

Σημειώνουμε εδώ ότι, όπως φαίνεται, αυτοί που σχεδιάζουν την φορολογική πολιτική και την τμηματική καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, με τις προϋποθέσεις που γίνονται οι ρυθμίσεις, δεν έχουν ακίνητη περιουσία και καμία επαφή με την πραγματικότητα. Σχεδιάζουν φόρους, επιβάλλουν τους φόρους και αγνοούν την φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων.

Τελικά, κε Υπουργέ, όπως βλέπουμε για να γίνει μια ρύθμιση που χρονίζει εδώ και δυο χρόνια και θα δίνει την δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους χρειάζεται, από ότι φαίνεται, και την έγκριση της Τρόικα.

Αυτό, κε Υπουργέ, το κρίνουμε απαράδεκτο και μας ανησυχεί βαθύτατα διότι ο επιχειρηματικός κόσμος και γενικά ο ελληνικός λαός δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες υποχρεώσεις τους, που τις δημιούργησε η κρίση και η φορομπηχτική πολιτική και το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πάνε και φυλακή με τα εξοντωτικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που συνεχίζονται και θα συνεχισθούν, αφού δεν υπάρχει μια οριστική και τελεσίδικη λύση στην καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών.

Τελειώνοντας, περιμένουμε, κε Υπουργέ, άμεσες και οριστικές λύσεις στο θέμα αυτό με σκοπό να ανακουφισθούν οι οφειλέτες και να βοηθηθεί η είσπραξη των φόρων και των εισφορών διότι, εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, πολύ ανησυχούμε ότι τα χρέη θα πολλαπλασιάζονται, οι επιχειρήσεις θα κλείνουν, η ανεργία θα φουντώνει και η πραγματική οικονομία της χώρας θα οδηγείται σε τραγικά αδιέξοδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v