Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ σκίζουν τα «προσκλητήρια»

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσέγγισης των δύο πλευρών. Ανταλλαγή πυρών και αντεγκλήσεις ναυαγούν τη... συναίνεση. Η διαπραγματευτική στρατηγική της συγκυβέρνησης και η στάση της τρόικας. Ραντεβού κορυφής στο ΠΑΣΟΚ και γαλάζιες εξορμήσεις στην περιφέρεια.

Κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ σκίζουν τα «προσκλητήρια»

Πριν καλά-καλά ανοίξει η συζήτηση για το φημολογούμενο τετ α τετ του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, έστω στα βασικά, οι δύο πλευρές τράβηξαν σαφείς διαχωριστικές γραμμές, επιλέγοντας τη στρατηγική της σκληρής γραμμής.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, όταν η διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται σε οριακό σημείο και στο εσωτερικό μέτωπο γίνεται προσπάθεια να σχηματοποιηθεί η κυβερνητική γραμμή έναντι των δανειστών, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σκηνικό πόλωσης, το οποίο όσο πλησιάζει η προεδρική εκλογή εντείνεται.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του εκπροσώπου της Πάνου Σκουρλέτη, άφησε μεν ένα περιθώριο συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών, ωστόσο έκανε λόγο μόνο για θεσμική κίνηση, εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και εξαίρεσε από ενδεχόμενη συνάντηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ειδικά για το ζήτημα του χρέους, ξεκαθάρισε ότι "περιθώριο συνεννόησης για ζητήματα που αφορούν το χρέος και έξοδο από την κρίση δεν υπάρχουν".

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να καλέσει σε συνάντηση τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως από μία συνάντηση με την ατζέντα που βάζει η Κουμουνδούρου, ο μόνος νικητής θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, "ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ο οποίος έθεσε θέμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Η απάντηση που έλαβε, μέσω δημοσίων δηλώσεων των στελεχών -των πιο επίσημων στελεχών- του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν θα αρνηθεί μεν την πρόσκληση ο κ. Τσίπρας -είχε αυτοπροσκληθεί, γιατί εμείς δεν είχαμε θέσει τέτοιο θέμα- αλλά θα πει ενώπιον του πρωθυπουργού ότι αυτός πρέπει να παραιτηθεί".

Ανοιχτή η διαπραγμάτευση

Και αυτά ενώ οι δανειστές με τη στάση τους στέλνουν σαφή μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αντιπολίτευση, με το βλέμμα στη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος αλλά και στην επόμενη μέρα. Προς το παρόν, τα ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα δεν λένε να κλείσουν και ενώ οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να οριστικοποιήσουν τη διαπραγματευτική τους στρατηγική. Για τον λόγο αυτό, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, συνεργάτες του πρωθυπουργού και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, όπου, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε, με βάση συμμετέχοντα στη συνάντηση, ότι "η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει οριστικά σε τίποτα, καθώς μόλις ένα ζήτημα δείχνει να κλείνει, αυτομάτως ένα άλλο ανοίγει".

Διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Πέραν του μετώπου με την τρόικα, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης επιχειρούν να ανασυγκροτηθούν, εν όψει του καθοριστικού επόμενου -ίσως και προεκλογικού- διαστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, και επιζητώντας την εσωκομματική ανακωχή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει εντός του διημέρου δύο σημαντικά τετ α τετ. Το πρώτο σήμερα με τον Γιώργο Παπανδρέου και το δεύτερο αύριο με τον Κώστα Σημίτη.

Τα δύο ραντεβού θα γίνουν κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενα της ατζέντας, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, την πορεία της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων, τα εθνικά θέματα και φυσικά το μέλλον του κόμματος.

Αλλά και στη Ν.Δ. έχουν ξεκινήσει και θα κορυφωθούν τις προσεχείς ημέρες εξορμήσεις στην περιφέρεια με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη επισκέπτονται τις πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας, προκειμένου να παρουσιάσουν στους πολίτες την κυβερνητική πολιτική και να αφουγκραστούν τα μηνύματα της κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v