Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΕΠΕ: Η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 17% ως το 2020

Η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 2,4%, με ορίζοντα το 2020.

ΚΕΠΕ: Η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 17% ως το 2020

«Η προβλεπόμενη έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη μακροχρόνια και βαθιά ύφεση εντός του 2014 φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνεται από τα μακροοικονομικά δεδομένα, όπως καταδεικνύουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία των τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ», σημειώνεται στο μηνιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΚΕΠΕ.

Η ελληνική οικονομία εισήλθε σε φάση ανάκαμψης από το β´ τρίμηνο του 2014, ενώ, σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο της μελέτης του ΚΕΠΕ, η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 2,4%, με ορίζοντα το 2020. Η σωρευτική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται έως 17%, ενώ σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο η σωρευτική αύξηση εκτιμάται στο 20%.

Συνολικά προκύπτει ότι, στην παρούσα συγκυρία, η ελληνική οικονομία ξέφυγε από το φάσμα της ύφεσης, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένονται ισχυροί για τα επόμενα χρόνια. Οι βασικοί μακροοικονομικοί καθώς και ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν να επιβεβαιώνουν αυτή την εξέλιξη. Εντούτοις, στην παρούσα φάση η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, λόγω συγκεκριμένων υφιστάμενων παθογενειών της οικονομίας και της αβεβαιότητας που εδράζεται στις πολιτικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Η αβεβαιότητα φαίνεται να αντανακλάται στο spread των ελληνικών ομολόγων αλλά και στην πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ο δείκτης KEPE GRIV (δείκτης «φόβου» που κατασκευάστηκε από το ΚΕΠΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Καθηγητή κ. Κ. Συριόπουλο) διαμορφώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2014 σε επίπεδα οριακά υψηλότερα του ιστορικού μέσου όρου της περιόδου 2/1/2004-31/10/2014 (34,5%), καθώς ανήλθε στο 36,27%. Ο μέσος όρος για όλο τον μήνα Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 32,63%, ελαφρά υψηλότερος σε σχέση με τον μήνα Σεπτέμβριο, οπότε και διαμορφώθηκε στο 31,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v