Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Πρέπει 1/1 να έχουμε μια καθαρή κατάσταση

Η νέα φάση που διαπραγματεύεται η Ελλάδα περιλαμβάνει την πιστωτική γραμμή ECCL. Πώς αντικρούει τις πιέσεις της τρόικας για αλλαγές στο ασφαλιστικό. Βιώσιμο το χρέος.

Βενιζέλος: Πρέπει 1/1 να έχουμε μια καθαρή κατάσταση

«Η διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους εταίρους είναι διαπραγμάτευση σκληρή, ουσιαστική, δύσκολη, η οποία διεξάγεται ταυτοχρόνως σε δύο επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτή η νέα φάση, γιατί τώρα δεν διαπραγματευόμαστε μόνο το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και το νέο καθεστώς στο οποίο εισέρχεται η χώρα». Αυτό δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

Αρνήθηκε την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού λέγοντας ότι «η ιστορία είναι πολύ διδακτική από την άποψη αυτή, επαναλαμβάνουμε αυτή τη συζήτηση με τους εταίρους μας από το 2011 για το αν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και αν η χώρα χρειάζεται και άλλα και άλλα μέτρα, τώρα πια όμως αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα και δεν έχει νόημα για δύο πολύ μεγάλους λόγους. Πρώτον διότι όλες οι εκτιμήσεις που γινόταν από την τρόικα απέτυχαν και απεδείχθη ότι οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επαληθεύονται και μάλιστα επαληθεύονται καθ΄ υπέρβαση. Το δεύτερο ότι έχουμε πια πετύχει ένα εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα».

Σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές αλλά αντέκρουσε τις πιέσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό. «Δεν μπορεί να ζητάς αυτή τη στιγμή να γίνουν κινήσεις, οι οποίες δεν έχουν αποδεδειγμένη χρησιμότητα, πρέπει να δεις τις ταμειακές ροές στα ταμεία τώρα που κάναμε τις δόσεις και ο κόσμος θα έρθει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του γιατί αυτό είναι εφικτό με τις 100 δόσεις», σχολίασε αναφερόμενος στις πιέσεις για το ασφαλιστικό.

Υποστήριξε ότι η νέα φάση που διαπραγματεύεται η Ελλάδα περιλαμβάνει την πιστωτική γραμμή ECCL που θα τη χρησιμοποιήσει η Ελλάδα εάν υπάρξει πρόβλημα με τις αγορές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι «31 Δεκεμβρίου τελειώνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και 1η Ιανουαρίου πρέπει η Ελλάδα να έχει ένα ασφαλές νέο καθεστώς. Χωρίς μνημόνιο, χωρίς τρόικα, αλλά με θώρακα και με λεφτά στην άκρη εάν χρειαστούν. Αυτό το νόημα έχει όλη η συζήτηση. Πρέπει να κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση, όπως είπα στην τελευταία μου δήλωση, μέχρι το επόμενο Eurogroup, μέχρι ως ότου παρουσιαστούν ανάγκες σε κάθε περίπτωση πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει 1η Ιανουαρίου να έχουμε μια ασφαλή, καθαρή κατάσταση».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι «το χρέος είναι απολύτως εξυπηρετήσιμο. Το κόστος εξυπηρέτησης έχει μειωθεί κατά παραπάνω από 60% σε σχέση με το 2009. Είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Είναι κατά 90% εκτός αγορών. Έχει πολύ μεγάλη μέση διάρκεια, πολύ μικρό μέσο επιτόκιο, μέση διάρκεια 16,5 χρόνια, μέσο επιτόκιο 2,1%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v