Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόμματα σε κατάσταση συναγερμού – Οι επαφές και το παρασκήνιο

Ο ρόλος της τρόικας και η... ωμή πραγματικότητα. "Φωτιές" στον ΣΥΡΙΖΑ από τις δηλώσεις Σταθάκη και Κοντονή. Συμφώνησαν στο ότι διαφωνούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου. Διαφορετικές φωνές και στη ΝΔ.

Κόμματα σε κατάσταση συναγερμού – Οι επαφές και το παρασκήνιο

Την ώρα που η διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της και οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να πιέζουν με τα διαφόρων ειδών τελεσίγραφα, στην κεντρική πολιτική σκηνή οι παρασκηνιακές διεργασίες είναι έντονες. Οι επικείμενες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και η στιγμή που το κάθε κόμμα θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του δείχνει να πλησιάζει.

Τα μηνύματα, άλλωστε, των δανειστών είναι αμείλικτα και αφορούν τόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και την αντιπολίτευση, και δη την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν οι φωνές απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής που αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, μολονότι συχνά πιέζονται λόγω κομματικής γραμμής να... επανέλθουν στην τάξη.

Το σοβαρότερο εσωκομματικό πρόβλημα πάνω στο ζήτημα αυτό δείχνει τις τελευταίες μέρες να το αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού επί καθημερινής βάσεως διάφορα στελέχη του -εσκεμμένα ή όχι- παρεκκλίνουν της επίσημης θέσης της Κουμουνδούρου, προκαλώντας ισχυρές δονήσεις. Σε συνέχεια παρεμβάσεων άλλων συναδέλφων τους το προηγούμενο διάστημα (Παπαδημούλης, Μητρόπουλος κ.ά.), χθες ο Γιώργος Σταθάκης και ο Σταύρος Κοντονής ήρθαν να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα, δίνοντας τροφή για πολλές συζητήσεις και σενάρια.

"Αρκεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια συναινετική λύση, να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών (λίγο πριν ή λίγο μετά την άνοιξη) και στο ενδιάμεσο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή", ανέφερε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ (real fm), ενώ ο βουλευτής Ζακύνθου (Παραπολιτικά fm) εκτίμησε: "Αν επείγει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ας βγει, αρκεί να ξέρουμε ότι τον Φεβρουάριο θα πάμε σε εκλογές".

Και οι δύο, πάντως, στη συνέχεια αναγκάστηκαν -προφανώς ύστερα από άνωθεν παρέμβαση- να επανέλθουν με διορθωτικές δηλώσεις, ωστόσο η... φωτιά είχε ήδη ανάψει.

Ταυτόχρονα, γινόταν γνωστό ότι, σε αντίθεση με τη μέχρι χθες επίσημη τοποθέτηση της Κουμουνδούρου, στο τέλος του μήνα θα συναντηθούν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώτου, με αφορμή τα εθνικά θέματα. Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται εν μέσω ενός μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων σχετικά με την ανάγκη ή όχι ενός τετ α τετ του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα, και μάλλον μόνο τυχαίο δεν είναι.

Μικρό καλάθι

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Η χθεσινή συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν φαίνεται να αναθέρμανε την παγωμένη σχέση τους. Και μόνο τα τηλεοπτικά πλάνα, αρκούσαν για να διαπιστώσει κανείς το μεταξύ τους χάσμα και ότι το μόνο στο οποίο συμφώνησαν είναι ότι... διαφωνούν.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σημείωναν πως ο κ. Παπανδρέου "επανέλαβε τις ενστάσεις και διαφωνίες του, τόσο με επιλογές που έχουν γίνει, όσο και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης, ενστάσεις και διαφωνίες που πηγάζουν από μια διαφορετική θεώρηση και αντίληψη για την αποστολή και το μέλλον του Κινήματος". Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σημίτη, για την οποία όμως, ακόμα και στελέχη κοντά στον κ. Βενιζέλο, κρατούν -όπως και χθες- μικρό καλάθι.

Διαφορετική διαπραγμάτευση

Αλλά και στη Ν.Δ. το κλίμα είναι βαρύ, κυρίως λόγω των δημοσκοπικών χαμηλών αλλά και της ψυχολογικής κόπωσης των βουλευτών της, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία αμφισβητούν την οικονομική πολιτική. Και εδώ δεν εκλείπουν οι διαφορετικές φωνές σε σχέση με την κεντρική κομματική γραμμή. Χθες, για παράδειγμα, η Ντόρα Μπακογιάννη κράτησε αποστάσεις από την πολιτική διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, τονίζοντας (real fm) ότι κάποια ζητήματα η ίδια θα τα αντιμετώπιζε διαφορετικά.

Αρκετά είναι εξάλλου και τα γαλάζια στελέχη που, σε αντίθεση με το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζουν την ανάγκη προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθειας συμφωνίας στα μείζονα ζητήματα. "Μπορούν να πάνε τα δύο μεγάλα κόμματα, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, να κάνουν συμφωνία για να βγει Πρόεδρος από αυτήν τη Βουλή, και να στείλουμε μήνυμα ότι πολιτικά ωριμάσαμε και διδαχθήκαμε", δήλωσε χθες ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, προσδιορίζοντας τον Νοέμβριο του 2015 ως μια πιθανή ημερομηνία για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v