Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβολή μέχρι νεωτέρας στην τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές

Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Αναβάλλεται η σημερινή τηλεδιάσκεψη. Θέμα πολιτικής απόφασης η επιστροφή των δανειστών, δήλωσε ο Χαρδούβελης. Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις, λέει η Κομισιόν.

Αναβολή μέχρι νεωτέρας στην τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές

Προσπάθειες να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα καταβάλει το οικονομικό επιτελείο. Για το σκοπό αυτό υπήρξε μπαράζ συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη και με την συμμετοχή των κυρίων Σταϊκούρα και Μαυραγάνη.

Στόχος να οργανωθεί η επιχειρηματολογία της ελληνικής Κυβέρνησης έναντι των δανειστών, αλλά και να συζητηθεί το θέμα του Δημοσίου (μισθολόγιο, απολύσεις αποτελούν τα καυτά θέματα).

Η σύσκεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια αυτής που έγινε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το μεσημέρι, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και με θέμα το μισθολόγιο του Δημοσίου. Γι' αυτό και από το υπουργείο πέρασε και ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προηγήθηκε κύκλος τηλεφωνημάτων του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εν τω μεταξύ, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας, αφού όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «περιμένουμε απαντήσεις από την τρόικα για να συνεχίσουμε». Αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, η τηλεδιάσκεψη φαίνεται να αποτέλεσε ένα ακόμη... σημείο τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με το Mega, η αναβολή της τηλεδιάσκεψης έγινε με αίτημα της κυβέρνησης, κάτι που διέψευσε το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως από καμία πλευρά πως θα γίνει τηλεδιάσκεψη.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι "δεν ζήτησε ποτέ αναβολή σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τηλεδιασκέψεις, άλλωστε, είναι μέρος αυτών", καταλήγει η ανακοίνωση.

Χαρδούβελης: Το παλεύουμε με την τρόικα

Νωρίτερα, ο Γκίκας Χαρδούβελης, δίνοντας το στίγμα των διαπραγματεύσεων, σημείωνε: «Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση, αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουνε κάνει λάθη». Είπε ακόμη ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».

Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τριμερής, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μία ημέρα».

Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σε σημερινή του δήλωση στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανέφερε: «Σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά θέματα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα (Παρασκευή) με στόχο την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα». 

Χθες η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα, δεν κατέληξε σε συμφωνία που θα οδηγήσει σε ημερομηνία επιστροφής και είναι πιθανό σήμερα να υπάρξει νέα συνάντηση.

«Εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα με το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» έλεγε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας «θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος «φαίνεται να υποχωρούν σε σχέση με τις αρχικές τους εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό, αλλά επιμένουν…».

Παρ’ όλα αυτά η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου με άμεση προτεραιότητα «να κλείσουμε το review». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v