Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση στα αδιέξοδα ψάχνει ο Αντώνης Σαμαράς

Γολγοθάς για την κυβέρνηση η στάση της τρόικας και τα εσωκομματικά προβλήματα. Πώς αναζητείται λύση στο γόρδιο δεσμό. Η τελευταία προσπάθεια για συμφωνία ως τις 8 Δεκεμβρίου. Σκιές στην κυβερνητική σταθερότητα από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Λύση στα αδιέξοδα ψάχνει ο Αντώνης Σαμαράς

Πυκνώνουν τα... σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, που είδε και τη χθεσινή μέρα να φεύγει χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει αγεφύρωτο, ο προβληματισμός στην κυβέρνηση έντονος και ο χρόνος πιεστικός.

Για να προλάβει η χώρα μας τις προθεσμίες, θα πρέπει να γίνουν άλματα στην αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα παρότι σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η μοναδική ίσως λύση στο δύσκολο σταυρόλεξο είναι το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης που ήδη θέτει σε εφαρμογή ο Αντώνης Σαμαράς, Στο σύντομο τετ α τετ που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο χθες το μεσημέρι στη Βουλή, φέρεται να αναγνώρισε ότι η διαπραγμάτευση είναι «πραγματικά δύσκολη». Ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχείς επαφές με υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην πολιτική διαπραγμάτευση, με την οποία θεωρείται ότι μπορούν να καμφθούν οι αντιρρήσεις της τρόικας, παρέπεμψε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος σε ερώτηση πότε επιστρέφει η τριμερής, απάντησε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει, μπορεί να έρθει σε μία ημέρα». Και ο ίδιος, εξάλλου, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.

Ωστόσο τα προβλήματα είναι πολλά και το κουβάρι μπερδεμένο. Δεν είναι μόνο τα διαφορετικά μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται περισσότερο «σκληρό» από τους Ευρωπαϊους.

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στην κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ να μην δείχνει έτοιμο να κάνει βήματα που η Ν.Δ. φέρεται να έχει αποφασίσει προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Προφανείς αρρυθμίες

Έτσι δεν πραγματοποιήθηκε και η τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές η οποία είχε διαρρεύσει από νωρίς το πρωί αλλά εξελίχθηκε ένα μίνι θρίλερ, με την κάθε πλευρά να επιρρίπτει τις ευθύνες στην απέναντι. Σύμφωνα με το Mega, η αναβολή της έγινε με αίτημα της κυβέρνησης, κάτι όμως που διέψευσε το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως από καμία πλευρά ότι θα γίνει τηλεδιάσκεψη. Οι αρρυθμίες είναι προφανείς και αναζητείται το κατάλληλο... φάρμακο από το Μέγαρο Μαξίμου για να αντιμετωπιστούν.

Πεποίθηση πάντως στην κυβέρνηση είναι ότι τελικά θα βρεθεί λύση στο αδιέξοδο άμεσα και ότι ο στόχος του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου δεν έχει χαθεί. Επόμενο ορόσημο δείχνει ένα έκτακτο Eurogroup για να ολοκληρωθεί και τυπικά η αξιολόγηση και να προσδιοριστούν τα δεδομένα για την επόμενη μέρα και την προληπτική γραμμή στήριξης. Σε διαφορετική περίπτωση έρχεται στο προσκήνιο το σενάριο της παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να τρέξουν οι διαπραγματεύσεις και το 2015.

Ο Παπανδρέου απασφάλισε

Με αυτά τα δεδομένα, θα μπορέσει να ξεδιπλωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός που προβλέπει το τρίπτυχο τέλος μνημονίου – διάδοχη κατάσταση –συζήτηση για το χρέος να τεθεί ενώπιον των βουλευτών, προκειμένου να κληθούν με σαφές πια δίλημμα να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ο μόνος τρόπος, ομολογούν στην κυβέρνηση, για να απεμπλακούν από τη σημερινή δεινή θέση που βρίσκονται, να ανανεωθεί ο κυβερνητικός βίος και τα δύσκολα να περάσουν αυτομάτως στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από χθες το βράδυ, πάντως, ένας ακόμα «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση –και όχι μόνο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο- ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός απέστειλε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εγγράφως τις θέσεις του για το κίνημα, θέτοντας ευθέως θέμα ηγεσίας και ζητώντας την άμεση σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου ήταν εξαιρετικά σκληρή για τον κ. Βενιζέλο, η ρήξη με τον οποίο θεωρείται πλέον δεδομένη, παρά την προσπάθεια του τελευταίου να ρίξει γέφυρες στον προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος.

Το ζήτημα, πάντως, είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο κ. Παπανδρέου, καθώς και οι βουλευτές που θεωρούνται του περιβάλλοντός του (Θάνος Μωραϊτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Συμεών Κεδίκογλου κ.α.) κατά το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Πλέον κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα μπροστά στις νέες δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή, με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να καλούνται να αντιμετωπίσουν πλέον και αυτό το «αγκάθι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v