Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου-Βενιζέλος: Ολική ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες

Στα άκρα η σχέση του νυν και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κίνδυνος για το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα, αλλά και για την κυβερνητική συνοχή. Ποιες κατηγορίες απευθύνει ο ΓΑΠ. Η αιχμηρή απάντηση του Ε. Βενιζέλου. Οι σκέψεις για την επόμενη μέρα.

Παπανδρέου-Βενιζέλος: Ολική ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες

«Έχει ο καιρός γυρίσματα», είχε πει, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Συμεών Κεδίκογλου στη Χαλκίδα πριν από λίγες μέρες ο Γιώργος Παπανδρέου και πολλοί προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τη φράση του. Δεν χρειάστηκαν να περάσουν πολλά 24ωρα και η απάντηση δόθηκε, αποτυπώνοντας τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει το πάλαι ποτέ πανίσχυρο κίνημα.

Αφορμή στάθηκε η πρόσκληση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον πρώην πρωθυπουργό μέσα στην εβδομάδα για τετ α τετ των δύο μετά από πολύ καιρό και σε μια προσπάθεια συσπείρωσης ενόψει του επικείμενου συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και των πιθανών εθνικών εκλογών που ακολουθούν. Τελικά, όπως αποδείχθηκε η πρόταση Βενιζέλου εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ, καθώς αντί να κατευνάσει τα πνεύματα, άνοιξε διάπλατα τον ασκό του Αιόλου και οριστικοποίησε τη ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε να απαντήσει γραπτά στον διάδοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του με σκοπό την ανασυγκρότηση του κόμματος, κάτι που έπραξε χθες το βράδυ με μια μετωπική αντεπίθεση κατά του κ. Βενιζέλου, τον οποίο αμφισβήτησε ευθέως, απαιτώντας έκτακτο συνέδριο και αλλαγές σε όλα –και στην ηγεσία. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τη Χαριλάου Τρικούπη που απέρριψε τις προτάσεις Παπανδρέου ως κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας και με σαφείς αιχμές για τα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Η ουσία είναι μία: ότι ο εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ οδηγείται στα άκρα, με το μέλλον του κόμματος –που ήδη δεν ήταν ευοίωνο- να δείχνει ακόμα πιο μελανό. Όλοι πλέον αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίες εν πολλοίς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο και την κυβερνητική συνοχή.

Και αυτό διότι εφόσον ο ίδιος και οι βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν, όπως ο Θάνος Μωραίτης, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Συμεών Κεδίκογλου, αποφασίσουν να πάρουν τον δικό τους ξεχωριστό δρόμο, άγνωστη θα είναι η στάση τους σε επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Παπανδρέου, που όπως δήλωσε «δεν ενδιαφέρεται για καμία καρέκλα», δεν φέρεται διατεθειμένος να ακολουθήσει το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης που δοκιμάζει ο κ. Βενιζέλος και από την άλλη δεν δείχνει πρόθυμος να αφήσει το ΠΑΣΟΚ (που συνδέεται ιστορικά με την οικογένειά του) στα χέρια του «εσωκομματικού αντιπάλου», ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για τη βούλησή του να κινηθεί προς τη δημιουργία ενός άλλου κόμματος, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από τους συνεργάτες του. «Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό ΣΟΚ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο. Να λυθούν όλα από την βάση. Τώρα», σημειώνει στην επιστολή του που δημοσιοποίησε αργά το βράδυ.

«Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με βασική αρχή την ανοιχτή και ουσιαστική πολιτική συμμετοχή της βάσης του», ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που ανέφερε, ως παράδειγμα, την εκλογή Προέδρου εν μέσω κρίσης το 2012 και το συνέδριο του Μαρτίου του 2013. Συμπλήρωσε δε με σαφείς αιχμές κατά του προκατόχου του: «Δεν έγινε δυστυχώς το ίδιο πριν την μεγάλη στροφή του Μαΐου του 2010, ούτε πριν την πρώτη κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το Νοέμβριο του 2011».

Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τα όρια και οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να είναι ραγδαίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v