Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικές για οικονομία οι πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Κάπα Research το 38,1% θεωρεί ως καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ το 38,1%, έναντι μιας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 36,9%.

Αρνητικές για οικονομία οι πρόωρες εκλογές

Όχι σε πρόωρες εκλογές, με εκλογή πρόεδρου από την παρούσα Βουλή, λένε οι πολίτες σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής ενώ στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ, με 3,6%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,8%, η ΝΔ 22,2%, το ΠΑΣΟΚ 6,8%, το Ποτάμι 6,6%, η Χρυσή Αυγή 6,1%, το ΚΚΕ 5,9%, οι ΑΝΕΛ 3,2%, άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,6%, ενώ το λευκό - άκυρο και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνουν το 18,8%.

Το 44% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 35,6%.

Θεωρούν ως καταλληλότερη κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ το 38,1%, έναντι μιας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 36,9%.

Το 58,3% θεωρεί αρνητική εξέλιξη για την οικονομία τις πρόωρες εκλογές έναντι 36,6%.

Το 55,9% δηλώνει ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή σε αντίθεση με το 37,2%.

Το 72,2% πιστεύει ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας ενώ το 56,9% εκτιμά ότι η συμφωνία καθυστερεί γιατί η τρόικα προβάλλει υπερβολικές απαιτήσεις.

«Μπροστά» ο ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις δημοσκοπήσεις

Σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ αποτυπώνεται σε τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον σαββατιάτικο Τύπο.

Η «Αγορά» φιλοξενεί δημοσκόπηση της MRB που καταγράφει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ κατά 4,3% στην πρόθεση ψήφου και κατά 5,5% στην εκτίμηση ψήφου. Η πλειονότητα των ψηφοφόρων πάντως, τάσσεται κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 11,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ στην «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 38,5% (35,5% τον Οκτώβριο στην έρευνα της ίδιας εταιρείας) και η ΝΔ 27% (27%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 8,5% (10,5%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,5% (6,5%), η Χρυσή Αυγή με 6% (6%), το ΠΑΣΟΚ με 5% (6%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% (3%) και η ΔΗΜΑΡ με 1% (1%). Τα «λοιπά» κόμματα συγκεντρώνουν το 4,5% (4,5%).

Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 42% του δείγματος και τον Αλέξη Τσίπρα το 29%, ενώ το 30% λέει «κανένας από τους δύο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 74% των ερωτηθέντων εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας, έναντι του 17% που δηλώνει ικανοποιημένο. Εξάλλου, οι ψηφοφόροι δηλώνουν σε ποσοστό 77% ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, έναντι μόλις 22% που πιστεύουν το αντίθετο, ενώ το 1% δεν εκφράζει γνώμη.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,7% έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου δείχνει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,3% και η ΝΔ 18,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 5,9% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,7%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%, οι Οικολόγοι με 1,6%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. από 1,3%. Άλλο κόμμα 4,4%, Άκυρο ή Λευκό 4,8%, Αποχή 7,7%, Αναποφάσιστοι 13,7%. Δεν απάντησε το 3% του δείγματος.

Στο ερώτημα «μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ποιος νομίζετε ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;», 34% των ερωτηθέντων επιλέγει τον Αντώνη Σαμαρά και 18% τον Αλέξη Τσίπρα. Από 2% συγκεντρώνουν οι κύριοι Βενιζέλος, Κουβέλης και Θεοδωράκης. Από 1% συγκεντρώνουν οι Π. Καμμένος και Ν. Μιχαλολιάκος. Άλλος 2%, Κανένας 35%, ενώ 3% δεν απάντησε στο ερώτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v