Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπακογιάννη: «Παιχνίδια» στην πλάτη του ελληνικού λαού από την ΕΕ

Η πρώην υπουργός θεωρεί δύσκολη την παράταση του ισχύοντος προγράμματος και εκτιμά ως το καλύτερο ενδεχόμενο για την Ελλάδα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιμένει στην ανάγκη συνεννόησης μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Μπακογιάννη: «Παιχνίδια» στην πλάτη του ελληνικού λαού από την ΕΕ
Επιφυλακτική, για πρώτη φορά, έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας δηλώνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αφήνοντας ευθείς υπαινιγμούς για «παίγνια στην πλάτη του ελληνικού λαού» και για συνθήκες που κάνουν το 2014 να θυμίζει... 2012.

«Αν για οποιονδήποτε λόγο οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες καίγοντας τον Τσίπρα και μετατρέποντας την Ελλάδα σε σκιάχτρο για να αποδυναμώσουν τα λαϊκιστικά ακραία κόμματα που σήμερα ταλανίζουν την Ευρώπη... τότε πρέπει να μας το πουν», υπογραμμίζει στη συνέντευξή της στην «Καθημερινή».

Η πρώην υπουργός θεωρεί πολύ δύσκολη την παράταση του ισχύοντος προγράμματος και, συνεπώς, εκτιμά ως το καλύτερο ενδεχόμενο για την Ελλάδα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ επιμένει στην ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων: «Ο πρωθυπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να τορπιλίσει τη συνεννόηση, ας επωμιστεί και το κόστος». Εκτιμά, δε, ότι αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη περί συμφωνίας για την εκλογή Προέδρου και εκλογών περί την άνοιξη «θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης, αν συμφωνούμε ότι προέχουν η σταθερότητα και η προοπτική της χώρας».

Η κ. Μπακογιάννη επιμένει ότι η Ν.Δ. δεν συνομιλεί πλέον με το ήμισυ των παραδοσιακών της ψηφοφόρων, επιμένει στο κέντρο και δεν αποφεύγει να σχολιάσει τους Γκ. Χαρδούβελη, Φ. Κουβέλη και Στ. Θεοδωράκη.

Όπως αναφέρει η Ντ. Μπακογιάννη «δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι σε 10 ή 15 ημέρες μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα μακρόπνοο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης για την Ελλάδα του 2021, όσο αναγκαίο κι αν είναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία σωστή ιεράρχηση, με πρώτο στόχο τη μείωση της φορολογίας και να το πετύχουμε ενώνοντας όλοι τις δυνάμεις μας.

Επειτα από πολλά χρόνια εμπειρίας στα ευρωπαϊκά φόρουμ που έχω στην πλάτη μου, σας διαβεβαιώ ότι όταν δεν ξέρεις πού θέλεις να πας, όσο καλά κι αν είναι τα αντανακλαστικά σου, δεν κάνεις τίποτα παραπάνω από μία διαχείριση κρίσης. Και για να μιλήσω πρακτικά, «ναι» στις μεταρρυθμίσεις. «Ναι» στις αλλαγές στα εργασιακά, κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο. «Ναι» στις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται.

Αλλά υπό τον όρο ότι θα πετύχουμε τον στόχο της μείωσης της φορολογίας. «Ναι» στον ενιαίο ΦΠΑ. Είναι, άλλωστε, παράλογο να πληρώνει περισσότερα το Διδυμότειχο από τη Μύκονο. Να επιδιώξουμε, όμως, οριζόντια μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον κατά 3 με 5 μονάδες», τονίζει η κα Μπακογιάννη.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ η πρώην υπουργός δήλωσε σήμερα από την Πάτρα ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ».

Όπως διευκρίνισε, «το εσωτερικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να μεταβληθεί σε πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας», αλλά πρόσθεσε: «Θέλω να ελπίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ θα επικρατήσει σωφροσύνη και θα κρίνουν με βάση το εθνικό συμφέρον».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση, που εκτιμά η ίδια ότι θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η κ. Μπακογιάννη διατύπωσε την εκτίμηση πως «ο Γιώργος Παπανδρέου, ως βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, δεσμεύεται από τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v