Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλός «πονοκέφαλος» στο Μαξίμου

Το χάσμα με τους δανειστές στο δημοσιονομικό κενό και οι επαφές Σαμαρά σε ανώτατο επίπεδο. Προβληματισμός από τον εμφύλιο στο ΠΑΣΟΚ. Πώς ερμηνεύει η Συγγρού τις νέες σφυγμομετρήσεις. Ακόμα πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ.

Τριπλός «πονοκέφαλος» στο Μαξίμου

Όλα τα είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, κυρίως όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την άσχημη τροπή που έχουν πάρει αυτές, ο εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ τους έλειπε.

Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία από την οποία θα κριθεί, ανάμεσα στα άλλα, και ο κυβερνητικός βίος, τα προβλήματα δείχνουν να μην έχουν τελειωμό. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση συνεχίζει την έντονη πίεση, οι άτυπες εκλογικές και μετεκλογικές συμμαχίες είναι υπό διαμόρφωση, ενώ και το σύνολο των δημοσκοπήσεων δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί μια διαφορά ασφαλείας από τη Ν.Δ. Τρεις είναι οι μεγάλοι πονοκέφαλοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο:

-Τρόικα. Το σκληρό μπρα ντε φερ συνεχίζεται, με το μεγάλο χάσμα να εντοπίζεται στο δημοσιονομικό κενό που για την τρόικα παραμένει στα 2,5 δισ. ευρώ. Ο διάλογος μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ στις συζητήσεις έχει ήδη πέσει και το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει τις επαφές με Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης και χαλάρωσης της μέχρι στιγμής ανυποχώρητης στάσης της τρόικας. «Είναι η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση που έχει γίνει μέχρι σήμερα γιατί είναι η τελευταία», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, που δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι πως η συνολική συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους «χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της ανάπτυξης, όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2015».

-ΠΑΣΟΚ. Ο προβληματισμός στο πρωθυπουργικό περιβάλλον από τις ραγδαίες εξελίξεις στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο είναι εμφανής. Και παρόλο που η κόντρα μεταξύ Ε. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου ήταν γνωστή εδώ και καιρό, η σκληρή επιστολή του πρώην πρωθυπουργού με ευθεία αμφισβήτηση του διαδόχου του στην ηγεσία του κινήματος δείχνει να επιταχύνει την ολική ρήξη και μόνο ευχάριστα δεν ακούστηκε από την άλλη πλευρά του κυβερνητικού συνασπισμού. Πλέον η αγωνία έχει να κάνει με τις επόμενες κινήσεις του κ. Παπανδρέου και των βουλευτών που βρίσκονται πολιτικά κοντά του, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος πάντως εκτιμά ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα.

-Δημοσκοπήσεις. Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο ήρθαν να επιβεβαιώσουν το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. Η εικόνα δείχνει να έχει παγιωθεί, αν και στη Συγγρού υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη χειρότερη χρονική στιγμή για την κυβέρνηση και την καλύτερη για την αξιωματική αντιπολίτευση. Πεποίθησή τους είναι ότι η θετική εξέλιξη στη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για την επόμενη μεταμνημονιακή μέρα και με την πιθανή έναρξη του διαλόγου για το ελληνικό χρέος που θα ακολουθήσει, είναι σε θέση να ανατρέψει το σκηνικό. Στα θετικά των συγκεκριμένων σφυγμομετρήσεων, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει πρόωρες εκλογές, σε συνδυασμό με το ποσοστό των ερωτηθέντων, περίπου 20%, που δεν απαντά στο ερώτημα τι προτίθεται να ψηφίσει.

Διεργασίες στην αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, στα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν αναπόφευκτες τις πρόωρες κάλπες και κινούνται βάσει αυτού του σεναρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να αρνείται να μπει το κόμμα του στο κάδρο της μνημονιακής πολιτικής και να εγκρίνει τις συμφωνίες που συνάπτει η συγκυβέρνηση, τάσσεται υπέρ των «έντιμων και καθαρών συμμαχιών», χωρίς όμως, όπως διευκρινίζει, «να γινόμαστε πλυντήριο».

Λεπτομέρειες, εξάλλου, απομένουν για να κλείσει η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ. Πιθανότατα αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να συναντηθούν οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων σε επίπεδο γραμματέων, για την αναζήτηση των ζητούμενων συγκλίσεων, ενώ ο Φώτης Κουβέλης, με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. «Από θέση αυτονομίας, η οποία προσδιορίζεται από τις πολιτικές και προγραμματικές μας θέσεις, θα διαμορφώσουμε και την εκλογική μας τακτική», δήλωσε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για κοινή εκλογική παρουσία των δύο. Από κοντά βρίσκονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησαν το δεύτερο συνέδριό τους. Ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε ουσιαστικά μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πάντως ότι δεν θα παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές του κόμματός του στα εθνικά θέματα. Αλλά και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας που χαιρέτισε το συνέδριο, τόνισε ότι «παρά τις μεταξύ μας διαφορές, μπορεί να υπάρξει συνεννόηση στα βασικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v