Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει ο Χρυσοχοΐδης για τα έργα ανάπλασης σε Φάληρο - Πανεπιστημίου

Εντός δεκαημέρου θα κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος χρηματοδότησης των έργων ανάπλασης σε Πανεπιστημίου και φαληρικό όρμο υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σε τυπικούς λόγους απέδωσε την άρνηση της Κομισιόν για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.

Επιμένει ο Χρυσοχοΐδης για τα έργα ανάπλασης σε Φάληρο - Πανεπιστημίου

«Θα γίνουν τα έργα της ανάπλασης του φαληρικού όρμου και της Πανεπιστημίου» υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, δεσμεύτηκε πως εντός 10ημέρου θα κατατεθούν εκ νέου και «με περισσότερες λεπτομέρειες» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φάκελοι για τα δύο έργα τα οποία οι υπηρεσίες της θεώρησαν πως πρέπει να εξαιρεθούν από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο υπουργός Υποδομών είπε πως τα αντιπλημμυρικά έργα στο Φάληρο θα ξεκινήσουν σύντομα, με βάση τις σχετικές μελέτες, και το κόστος τους, ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους.

Στο υπουργείο Υποδομών αφήνουν, μάλιστα, να εννοηθεί πως κακώς το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) είχε θεωρήσει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση των δύο έργων. Υπενθυμίζεται πως η επιτελική ευθύνη για αυτά πηγαινοερχόταν τα τελευταία χρόνια μεταξύ των κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιάννη Μανιάτη. Στο τέλος, οι διαγωνισμοί καθυστέρησαν, αν και είχε εξαγγελθεί πολλές φορές η άμεση προκήρυξή τους, τα έργα μεταφέρθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ και η Κομισιόν τα θεωρεί πλέον δεύτερης προτεραιότητας και συνεπώς μη χρηματοδοτήσιμα.

Παρά το γεγονός πως σχεδιάζονται επί χρόνια, ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε σήμερα πως οι σχετικοί φάκελοι κατατέθηκαν ημιτελείς στην Ε.Ε. Έτσι όταν η Ελλάδα ζήτησε «εμπροσθοβαρώς τη χρηματοδότηση για τα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα 2014 - 2020, για τυπικούς λόγους δεν τους ενέκριναν στην Ε.Ε.», επειδή σέρνονται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Στην ίδια δήλωση ο υπουργός Υποδομών είπε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα έργα της Αθήνας» και πως «η Ε.Ε. δεν απέρριψε τίποτα», αλλά «εξέφρασε επιφυλάξεις για τα δύο έργα της Αθήνας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που αποτελούν το 10% του προγράμματος 2014 - 2020».

Η πληροφορία σύμφωνα με την οποία τα δύο έργα, συνολικού ύψους περί τα 500 εκατ. ευρώ, δεν θα χρηματοδοτηθούν είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιδρύματος Ωνάση το οποίο χρηματοδότησε 33 μελέτες για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου καθώς και διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε, επίσης, καταβάλει 2 εκατ. ευρώ, στον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano για τη μελέτη ανάπλασης του φαληρικού όρμου, μπροστά από το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Ολόκληρη η δήλωση Μιχάλη Χρυσοχοϊδη:

Καταρχάς, θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τα έργα της Αθήνας, που όλοι ξέρουμε, ότι τα χρειάζεται. Θα γίνουν, όχι γιατί το λέμε, αλλά γιατί πράγματι είναι αναγκαία. Υποβάλαμε πρόγραμμα ύψους 5,2 δις ευρώ με πολύ σημαντικά έργα για την απασχόληση και την ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέρριψε τίποτα. Εξέφρασε επιφυλάξεις για τα 2 έργα στην Αθήνα, την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Όρμου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 10% του προγράμματος.

Για να μην πάνε πίσω τα υπόλοιπα έργα από τα 5 δις, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, προχωρούμε στην έγκριση του προγράμματος χωρίς τα 2 έργα, αλλά ταυτόχρονα για αυτά τα έργα συνεχίζουμε τις μελέτες, ολοκληρώνουμε τους φακέλους, ώστε να επανέλθουμε σε συζητήσεις με την Επιτροπή. Έτσι πιστεύουμε, ότι τελικά θα πείσουμε, τόσο για τη βιωσιμότητα, όσο και για την αναπτυξιακή αξία των έργων αυτών για τον τουρισμό, αλλά και για την περιβαλλοντική βελτίωση της ζωής στην πρωτεύουσα.

Η βελτίωση των συνθηκών ζωής των 3,5 εκατ. ανθρώπων είναι προτεραιότητα μας. Γι' αυτό θα προχωρήσουμε από τώρα, το τονίζω από σήμερα στην κατασκευή των πιο αναγκαίων και σημαντικών έργων, σημαντικών παρεμβάσεων, που θέλουμε να κάνουμε στην Αττική. Ξεκινάμε λοιπόν, από σήμερα να κατασκευάζουμε τα αντιπλημμυρικά έργα στο Φαληρικό Δέλτα, γιατί είναι έργα αναγκαία για την προστασία της ζωής, της περιουσίας, του περιβάλλοντος στην περιοχή. Δεν είναι πολυτέλεια να μην πνίγεται η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Δεν είναι πολυτέλεια να γίνει η Αθήνα ένας σημαντικός, αναβαθμισμένος τουριστικός προορισμός. Είναι εθνικός στόχος, που θα τον υλοποιήσουμε με σύστημα, συνεργασία και διαρκή και σταθερή προσπάθεια.

Δήλωση δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη:

«Η επιβεβαίωση εκ μέρους των δύο συναρμόδιων υπουργείων, ότι έχει σημειωθεί εμπλοκή στην κοινοτική χρηματοδότηση των δύο μεγάλων έργων για την μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, δηλαδή για τις αναπλάσεις της οδού Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Δέλτα, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Εάν πάντως η εμπλοκή των έργων αυτών είναι πράγματι πρόσκαιρη, μπορεί να αποδειχθεί ως ευκαιρία για έναν αρτιότερο και περισσότερο ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση, τα έργα που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων, συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει του προγραμματισμού του».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v