Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίσχεση από τους γιατρούς ΕΟΠΥΥ από τις 8 Δεκεμβρίου

Ο Οργανισμός συνεχίζει να τούς οφείλει το 10% όλων όσων έχουν πληρωθεί, ήτοι επισκέψεων και πράξεων από την 1η Ιανουαρίου 2012, τέσσερις μήνες του 2013 και τρεις μήνες μήνες του 2014.

Επίσχεση από τους γιατρούς ΕΟΠΥΥ από τις 8 Δεκεμβρίου

Μετά τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, οι κλινικοί γιατροί παίρνουν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων στον ΕΟΠΥΥ.

Οπως μεταδίδει το iatronet, το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) κάλεσε την Τρίτη όλους τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό κλινικούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ από τις 8 έως τις 12 Δεκεμβρίου, οπότε και θα επανεξετάσουν τη στάση τους. Καλεί, δε, τους γιατρούς να μην υπογράψουν το απαράδεκτο – όπως χαρακτηρίζει - κείμενο της νέας συλλογικής σύμβασης.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ ζητεί άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων, τονίζοντας πως ό,τι εκτελείται πρέπει να αμείβεται χωρίς νέα κουρέματα.

Ζητεί, επίσης, επαναφορά του ισχύοντος κρατικού τιμολογίου στην αξία της ιατρικής επίσκεψης (20 ευρώ), αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στο 15% του συνολικού προϋπολογισμού, απόσυρση του κειμένου της νέας σύμβασης και διάλογο από μηδενική βάση.

Οι γιατροί αξιώνουν διάλογο και άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν, ο Οργανισμός συνεχίζει να τούς οφείλει:

* Το 10% όλων όσων έχουν πληρωθεί, ήτοι επισκέψεων και πράξεων από την 1η Ιανουαρίου 2012.
* Τέσσερις μήνες του 2013 σε πράξεις (Σεπτέμβριος έως και Δεκέμβριος).
* Τρεις μήνες μήνες του 2014 σε πράξεις (Απρίλιος έως και Ιούνιος)

Η σύμβαση

Ως προς το κείμενο της συλλογικής σύμβασης, αναφέρουν τα εξής: 

* Δεν προκαθορίζεται ο αριθμός των επισκέψεων, ιδιαίτερα μετά την είσοδο στον ΕΟΠΥΥ νέων γιατρών, ενώ στο εξάμηνο, ανάλογα με το επίπεδο του πενιχρού κλειστού προϋπολογισμού, δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να μειώσει την αξία της ιατρικής επίσκεψης απο τα 6,5 καθαρά που είναι σήμερα. 

* Το κοστολόγιο για την αξιολόγηση των υπηρεσιών που θα παρέχουμε βαρύνει μόνον τους γιατρούς, ενώ υπάρχουν πολλές ασάφειες γύρω από την τήρηση του ειδικού μητρώου - ηλεκτρονικού αρχείου, το ωράριο και την αμοιβή των γιατρών σε σχέση με αυτό, καθώς και στις επισκέψεις στο σπίτι των ασθενών. 

*Με αυστηρό ύφος υποχρεώνει όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση ή στοιχείο τους ζητηθεί εντός 5 ημερών. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει όσα έχει και όταν έχει!

Ήδη, ο ΕΟΠΥΥ έχει αρχίσει να εφαρμόζει εκπτωτικά τιμολόγια (μείωση 40% στην τιμή των ιατρικών πράξεων σε περίπτωση αυτοπαραπομπής), γεγονός που προδικάζει και την ανάλογη τύχη των ιατρικών επισκέψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v