ΥΠΟΜΕΔΙ: Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων». Θα ακολουθήσει η συζήτησή του αρχικά στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και εν συνεχεία στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΥΠΟΜΕΔΙ: Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Στη Βουλή κατατέθηκε μετά από πολύμηνη αναμονή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων», με το οποίο ρυθμίζονται σειρά από κρίσιμα θέματα του συγκεκριμένου υπουργείου.

Το σχέδιο νόμου τακτοποιεί τα προαιπαιτούμενα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις των εταιριών του σιδηροδρόμου ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Προβλέπει τη μεταβίβαση του τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού στη ΓΑΙΑΟΣΕ, την ανάθεση των επιδοτούμενων σιδηροδρομικών γραμμών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ετήσια αποζημίωση 50 εκατ. ευρώ, καθώς και την ανάθεση της συντήρησης του τροχαίου υλικού στην ΕΕΣΣΤΥ για διάστημα 10 ετών, με όρους αγοράς.

Επιπλέον με το σχέδιο νόμου δημιουργείται η Επιτροπή Διερεύνηση Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων.

Στα άρθρα του σχεδίου νόμου που αφορούν τις επιβατικές μεταφορές προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης ελέγχου των εισιτηρίων σε ιδιώτες.

Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας για τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων, ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και παρά πολλά χρόνια.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν στο σύνολό του το σχέδιο νόμου ήταν έτοιμο εδώ και καιρό, αλλά η κατάθεσή του στη Βουλή δεν είχε προχωρήσει εξαιτίας αντιρρήσεων που φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει διατυπώσει επί διατάξεών του ο υπουργός Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες οι διαδικασίες «έτρεξαν» με ταχύτητα, καθώς τυχόν καθυστέρηση θα είχε ως συνέπεια η ψήφισή του να μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο.

*Δείτε το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v