Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην κόψη του ξυραφιού το ΠΑΣΟΚ

Εικόνα διάσπασης στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο. Οι σκέψεις του νυν και του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ποιο στρατόπεδο επιλέγουν οι βουλευτές και τα στελέχη.

Στην κόψη του ξυραφιού το ΠΑΣΟΚ

Και τώρα οι δυο τους! Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, επιβεβαίωσαν αυτό που οι περισσότεροι έβλεπαν, αλλά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη χρονική στιγμή που θα εκδηλωνόταν. Ότι δηλαδή το πολύπαθο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα όρια της διάσπασης, χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα καθώς οι δυο άνδρες αδυνατούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη. Το έλασσον κυβερνών κόμμα δείχνει εικόνα διάλυσης, οι δημοσκοπήσεις το φέρουν σταθερά σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα και η κόντρα του νυν και του πρώην προέδρου μόνο θετικά δεν μπορεί να εκληφθεί στην ύστατη προσπάθεια ανασυγκρότησης, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών.

Οι δύο άνδρες πάντως κινούνται σε διαφορετικούς δρόμους.

Ο κ. Βενιζέλος, σε σαφώς πιο ήπιους τόνους, αφού σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν τον εξυπηρετεί η γενικευμένη σύρραξη. Όπως λέει σε συνεργάτες του, το ενδεχόμενο διαγραφών δεν συνάδει με τη λογική του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμά ότι δύσκολα ο εσωκομματικός του αντίπαλος θα ρίξει την κυβέρνηση, ωστόσο με αγωνία παρακολουθεί τις επόμενες κινήσεις του.

Ολική επιστροφή

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου ψάχνει τον κατάλληλο τρόπο και την αφορμή για την ολική επιστροφή του, με τις φήμες για σύσταση νέου κόμματος να δίνουν και να παίρνουν, χωρίς πάντως σε καμία περίπτωση να επιβεβαιώνονται. Πάντως, όσον αφορά την κυβερνητική σταθερότητα, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι δεν προτίθεται -τουλάχιστον προς το παρόν- να τη διαταράξει ο ίδιος ή όσοι βουλευτές επηρεάζει.

Μία σκέψη που συζητείται μεταξύ των "παπανδρεϊκών" είναι να μαζευτούν υπογραφές για τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου και την ανατροπή του Ευάγγελου Βενιζέλου πριν από τις εκλογές. Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και οι δηλώσεις βουλευτών και στελεχών κοντά στον κ. Παπανδρέου, το "αντάρτικο" νομαρχιακών επιτροπών κατά της Δημοκρατικής Παράταξης και η επανάσταση που κάνουν κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου νεολαίοι στη βόρειο Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει να προβάλλονται και οι επίδοξοι δελφίνοι. Χθες, για παράδειγμα, ο Φίλιππος Σαχινίδης, που ανήκει στο «παπανδρεϊκό» μπλοκ, όταν ερωτήθηκε αν θα τον ενδιέφερε η προεδρία, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, ενώ λίγα 24ωρα νωρίτερα ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής είχε προτείνει ως προσωρινή τουλάχιστον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη Φώφη Γεννηματά.

Τα δύο στρατόπεδα

Οι περισσότεροι βουλευτές, πάντως, έχουν αρχίσει και παίρνουν θέση υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου ή του Γιώργου Παπανδρέου, καταδεικνύοντας την ευρεία έκταση που λαμβάνει ο «εμφύλιος». Στα... κάγκελα έχουν βγει κυρίως βουλευτές και στελέχη (κάποια μάλιστα είχαν να εμφανιστούν πολλούς μήνες ή και χρόνια), φίλα προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό. Θάνος Μωραίτης, Συμεών Κεδίκογλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Γιάννης Ραγκούσης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Μιχάλης Καρχιμάκης, κάποιοι από αυτούς, ενώ στενές σχέσεις με τον κ. Παπανδρέου έχουν επίσης, μεταξύ άλλων, οι Κώστας Τριαντάφυλλος, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Κρεμαστινός και Απόστολος Κακλαμάνης.

Από την άλλη, υπέρ του κ. Βενιζέλου έχουν ταχθεί επισήμως λιγότερα στελέχη, όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Παναγιώτης Ρήγας. Ουδέτερη εμφανίζεται η Εύη Χριστοφιλοπούλου που λέει πως «το διχαστικό πνεύμα δεν ωφελεί», ενώ προσεκτική είναι η διατύπωση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος χαρακτηρίζει πάντως «άκαιρη» την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

Τέλος, ο Θόδωρος Πάγκαλος, αφού τόνισε ότι ο κ. Βενιζέλος «είναι ο πιο αντιπαθής μετά τον Μιχαλολιάκο», σημείωσε πως «ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος είναι χρήσιμοι για το μέλλον του κόμματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v