Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Από καλύτερη θέση για το Solvency II

Η κερδοφορία της διετίας 2013-2014 και οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου είχαν ως αποτέλεσμα ο κλάδος να ξεπεράσει με επιτυχία το σοκ του κουρέματος των κρατικών ομολόγων. Η εικόνα για τα ίδια κεφάλαια των εταιριών.

Ασφαλιστικές: Από καλύτερη θέση για το Solvency II

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που σημείωσαν το 2013 σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη φετινή κερδοφορία του κλάδου, ενισχύουν την οικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών εταιρειών και βοηθούν τις προσπάθειες προσαρμογής τους στις απαιτήσεις του πλαισίου Solvency II που θα ισχύσει για το σύνολο των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων από την αρχή του 2016.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, για το έτος 2013 οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες:

Πρώτον, ενίσχυσαν τα ίδια κεφάλαιά τους κατά 31% (στα 2,2 δισ. ευρώ), το ενεργητικό τους κατά 2,6% και τις επενδύσεις τους κατά 3,6%.

Δεύτερον, βελτίωσαν το τεχνικό τους αποτέλεσμα κατά 1,4%, από το 1,97 στα 2,002 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως θετικό ήταν το τεχνικό αποτέλεσμα για όλες τις κατηγορίες ασφαλιστικών εργασιών (+1,12 δισ. στα ζωικά προϊόντα, +389,3 εκατ. στην αστική ευθύνη οχημάτων,+488,1 εκατ. στους λοιπούς γενικούς κλάδους)

Τρίτον, λόγω της δραστικής μείωσης των γενικών εξόδων κατά 41,3% (από τα 2,47 στο 1,45 δισ. ευρώ), τα προ φόρων αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών επανήλθαν σε θετική πορεία και από τις ζημίες 502,6 εκατ. του 2012, πέρασαν σε κέρδη 548,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Μετά την αφαίρεση της φορολογίας, οι ζημίες 610,9 εκατ. του 2012 μετατράπηκαν σε κέρδη 409,6 εκατ. το 2013.

Βασικές επισημάνσεις

Από την εξέταση των στοιχείων της έρευνας, προκύπτουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Πρώτον, το τεχνικό αποτέλεσμα του κλάδου της αστικής ευθύνης οχημάτων ήταν κερδοφόρο κατά 389,3 εκατ. ευρώ (από 401,5 εκατ. το 2012) γεγονός που θα δικαιολογούσε ως ένα βαθμό μια μείωση τιμολογίων μέσα στο 2014.

Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει το αν οι φετινές περικοπές τιμολογίων ξεπέρασαν ή όχι τα όρια, ή έστω ξεπέρασαν τα όρια για ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες.

Δεύτερον, η κερδοφορία μετά από φόρους (+409,6 εκατ. ευρώ) του 2013 οδηγεί σε μια πολύ υψηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (18,2%) και μάλιστα σε μια χρονιά οικονομικής ύφεσης και υποχώρησης της ασφαλιστικής παραγωγής. Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί πως ένα τμήμα της κερδοφορίας του 2013 (και του πρώτου εξαμήνου του 2014) οφείλεται στη μεγάλη άνοδο που σημείωσαν οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, άρα δεν θα πρέπει να θεωρείται ως απαραίτητα επαναλαμβανόμενο και στο μέλλον.

Τρίτον, η προαναφερθείσα καθαρή κερδοφορία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων των ασφαλιστικών εταιρειών. Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου (και παρά την έκτοτε υποχώρηση των τιμών σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές) με κέρδη για τον κλάδο αναμένεται να κλείσει και το 2014, γεγονός που επηρεάζει θετικά τις προσπάθειες των ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του πλαισίου Solvency II, το οποίο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Γενικότερα, η κερδοφορία της διετίας 2013-2014 και κυρίως οι μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες προχώρησαν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες (κυρίως το 2012, αλλά και στη συνέχεια) είχαν ως αποτέλεσμα ο κλάδος να ξεπεράσει με επιτυχία το σοκ του κουρέματος των κρατικών ομολόγων, χωρίς να «κουρέψουν» τους πελάτες τους.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η δήλωση του κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, Προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος: «Η σημαντική αύξηση που σημείωσαν τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των μετόχων –Ελλήνων και ξένων- στην προοπτική ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά κάλυψε μόνη της, από ίδια κεφάλαια τις απώλειες € 2 δισ. που υπέστη από τη συμμετοχή στο PSI, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση. Η αγορά απορρόφησε πλήρως τις απώλειες χωρίς να επηρεαστούν οι ασφαλισμένοι ούτε κατά €1, ενώ συνεχίζει να καταβάλλει περίπου € 3 δισ. αποζημιώσεις σε ετήσια βάση, τα τελευταία χρόνια. Θετικό στοιχείο για την πορεία του ασφαλιστικού κλάδου αποτελεί το γεγονός ότι το 2013 η αγορά επέστρεψε σε κερδοφόρα χρήση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v